Неефективна луга ръсят въпреки поледиците

Въпреки тежката пътнотранспортна обстановка у нас през последните дни и предупрежденията на АПИ за леден дъжд и опасност от поледици в 16 области на страната масово пътищата се обработват с неефективната луга. Най-ефикасни срещу леда са калциевият двухлорид и магнезиевият двухлорид, които обаче са прекалено скъпи за повечето общини и не се поръчват или се поръчват в малки количества, които се държат на склад.

При много ниски температури ефективността на препаратите, които използваме върху пътната настилка, рязко намалява, предупредиха от Агенцията по пътна инфраструктура още през първата седмица на януари.

Както установи проверка на „Труд“ сред няколко фирми, масова практика е пътищата да се посипват с луга и пясък, които не дават добри резултати. АПИ обаче не се интересува с какви материали се работи, а има ангажимент по-скоро към крайния резултат.

От вторник, 17-и, до четвъртък, 22-ри, снеговалежите в страната ще продължат, по-съществени в източната половина от страната и Предбалкана, а в сряда и в Южна България.

На места в Западна България валежите ще са с временни прекъсвания и ще са предимно слаби. В крайните югоизточни райони е възможно да превалява дъжд, който в комбинация с отрицателните температури ще създава условия за нови поледици.

Двухлоридните препарати са ефективни и при температури 30 градуса под нулата, обясниха експерти.

 

Антарктиците с нова техника

 

Високопроходимата машина „Маниту“ след двегодишно забавяне беше свалена успешно на българския бряг на о-в Ливингстън в Антарктида. Тя ще улесни много товаро-разтоварните работи, строителството, както и една от най-опасните операции - дебаркирането на българския бряг.  Щастливата новина проф. Пимпирев получи в Ушуайя, най-южния град на света, на път към Ледения континент.

Изключително сложната операция по свалянето на осемтонната машина от кораба до брега, организирана преди две години от чилийската армада, бе неуспешна поради лошите атмосферни условия в тази най-студена и опасна част от планетата.

Основната научна група от 18 полярници начело с проф. Пимпирев пристига в базата ни с лед 3 дни.

 

Разчистват се пътища в община Долни чифлик

Община бедства под триметрови преспи

От дни в община Долни чифлик, в района на село Булаир, е обявено бедствено положение, което може да бъде отменено най-рано в понеделник, 16 януари. Критичната ситуация важи за пътя от Голица до Булаир, както и за самото село. Пътищата в малкото населено място се разчистват, но процесът е бавен, защото на места преспите достигат до три метра. Това обясни кметът на общината Красимира Анастасова, цитирана от БНР.

Целта е да се разчистят вътрешните пътища в селото, както и да се разшири основното трасе. Отстраняват се и локални повреди по електропреносната мрежа. Хората са снабдени с продукти и лекарства. Всички пътища във Варненска област са проходими при зимни условия.

Националният кризисен щаб има готовност за действие, ако зимната обстановка отново се усложни. Това увери в неделя министърът на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова.

 

Прогноза

Виелици в Североизточна България

 

В периода от вторник, 17 януари, до 22-ри се очаква в Североизточна България вятърът да се усили и да има виелици и навявания. В петък все още ще превалява сняг, но с тенденция до края на деня валежите да спрат, а и вятърът да отслабне.

Очаква ни студено време с минимални температури предимно между минус 12° и минус 7°, дневните - между минус 7° и минус 2°. През почивните дни минималните температури ще останат ниски, а дневните слабо ще се повишат.

Очакваната дебелина на новата снежна покривка до четвъртък-петък на места в Южна и Източна България ще достигне 20-35 см, в планинските райони там - и до 40-50 см.

 

Военни помагат в село Медвен

Военнослужещи от Сухопътните войски помагат на жителите на село Медвен, съобщиха от Министерството на отбраната. Специализиран екип от сливенското поделение е оказал помощ на жителите на населеното място с булдозерна машина БАТ-М и високопроходима техника. Задачите, които се изпълняват, са по почистване от снегонавяване на пътната мрежа в района на селото.

 

Дунав замръзна край Силистра

Река Дунав е замръзна край Силистра. На места обаче има и "чисти участъци", показа справката на Агенцията за проучване и поддържане на реката. За денонощие нивото на Дунав се е повишило с 98 сантиметра край Силистра и в неделния ден достигна 316 сантиметра. Движението на леда е преустановено.

Дупница остана без дърва за огрев

Дървата за огрев в Дупница свършиха още преди снеговалежа и рекордните за района минусови температури. Дупничани вече си купуват дърва от съседния Кюстендил. Преди това и в Перник са свършили. От сдружението на търговците с дърва обясниха, че поръчки за доставки на дърва от Кюстендил вече има и от софийски фирми и клиенти.

 

Коментари

Задължително поле