Незаконни строежи виновни за трагедията

Преса и граждани разкритикуваха липсата на план за бедствия

Под 10% от засегнатите имоти имали застраховки

Гръцкият министър на отбраната Панос Каменос заяви, че незаконни строежи са допринесли за трагедията с поне 83 жертви, която бе предизвикана от силни пожари в понеделник вечерта. Той остро осъди „престъпното” застрояване в горски райони, което блокирало маршрути за бягство и така много от жертвите били хванати в огнен капан.

Каменос посети опустошени от стихията райони в източната част на Атика, където бе посрещнат от гневни местни жители. „Оставихте хората да изгорят. Изоставихте ни на милостта на господ”, обвини го Катерина Самиоти от Мати, чиято къща е напълно изгоряла.

„Никой не дойде на помощ, зарязахте хората да плуват часове наред”, оплака се на министъра друг недоволен гражданин.

Думите им са ехо на редакционни статии във днешната гръцката преса. „Не е възможно да тъгуваме за толкова много жертви и да няма нито един виновен. Никой не пое дори политическа отговорност”, написа в. „То Вима”. В. „Катимерини” също разкритикува липсата на план на властите за реакция на подобно бедствие.

Каменос, войнствен лидер на националистическия партньор на управляващата СИРИЗА „Независими гърци”, обаче отхвърли обвиненията, че правителството не е предпазило гражданите. „Всички тези крайбрежни имоти нямат лиценз. Това е безконтролна окупация на брега”, подчерта той.

По-малко от 10% от пострадалите в бедствието имоти са имали застраховки. Кметът на тежко пострадалото селище Рафина Евангелос Бурнус съобщи, че една от всеки четири къщи е напълно изгоряла в пожара.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа