Проф. Огнян Герджиков: „Няма такава държава” намеква отричане на държавността

Затварят пътя към Бургас, изправят ТИР

Борис Бонев за данъка за колите в София: Принципът „замърсителят плаща“ се прилага от почти всички държави в Европа

По случай 5О-ата си годишнина „Главболгарстрой“ отвори представителен офис в Брюксел­­­

Гръцките мобилни оператори увеличават data, цените падат

Премиерът Борисов към студентите: Днес се забавлявайте добре, а от утре учете, за да имате мечтаното бъдеще

Гърция oтпуcкa eднoкрaтнa пoмoщ oт 700 eврo зa бeзрaбoтни и хoрa c ниcки дoхoди, касае и българи

Три пъти над нормата фини прахови частици за последното денонощие Продължават извънредните проверки за нерегламентирано горене на отпадъци

Връчиха наградите „Георги Черняков”

Медведев: Русия не може да спре доставките на газ през Украйна

Защо порно звездите се изповядват най-бързо?

Украйна постигна споразумение с МВФ за заем от около 5,5 милиарда долара

Засилено полицейско присъствие в курортите и по пътищата на студентския празник

Челна катастрофа между кола и автобус край Сливница

Повече слънце днес

Нелегално гориво с надпис „вода“ Немаркирани автомобили със служители на МВР и ДАИ ще дебнат нарушителите

Всеки ден от Турция влизат камиони и част от тях зареждат нелегално с гориво обекти в Шумен и Свиленград, каза депутатът Емил Димитров.

800 са нерегистрираните цистерни

Точно 2166 регистрирани камиони превозват течни горива у нас. Но около 800 камиона са “забравили” да се регистрират, каза зам.-министърът на транспорта Ангел Попов пред депутатите от парламентарната комисия за борба със сивата икономика. Те превозват горива или без документи или с документи на свои колеги, уточниха депутати.

“Мобилните бензиностанции от години съществуват безотчетно”, заяви председателят на комисията Емил Димитров. Той представи случаи на нелегални цистерни, които лепят надписи “Вода”, а зареждат газ на бензиностанция. По думите на Емил Димитров над 900 камиона влизат всеки ден от Турция и част от тях зареждат нелегално обекти в Шумен и Свиленград.

Той даде пример и с румънски цистерни, които пълнят “на черно” наши бензиностанции. “Системата не улавя тези цистерни, защото не минават през данъчни складове”, уточни Емил Димитров и допълни, че няма забрана за внасяне на горива от чужбина, стига те да минат през данъчните складове в страната.

След срещи с бранша депутатите са решили да няма такса за регистрирането на камионите, които превозват горива, за да може сивият сектор да се намали и повече камиони да работят легално. “Три документа ще се искат от тях, същите, които трябва да имат и при проверка от пътна полиция – шофьорска книжка, документ за изправност на цистерната и застраховка, нищо друго”, каза още председателят на комисията. Според Емил Димитров законът не утежнява регистрацията на цистерните. Той коментира протеста на превозвачите на горива преди няколко месеца с думите: “Ние не искаме нищо друго от тях в закона, а те стачкуват”.

Зам.-министърът на транспорта Ангел Попов обяви, че за да са по-ефективни проверките на нелегалните превозвачи, МВР и ДАИ ще обявят обществена поръчка за немаркирани автомобили.

В комисията се заговори и за проблема с незастрахованите камиони. “Тази поправка не намери място в промените в Кодекса за застраховането. Явно ще трябва да инициираме сами промените”, коментираха депутати.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.