Нено Димов: Запазването на комплекса "Марица-изток" е и за по-чист въздух, което значи да имаме стабилна енергетика

По-чист въздух значи да имаме стабилна енергетика, запазването на комплекса "Марица-изток" е и за по-чист въздух в този смисъл, защото битовото отопление е основният замърсител. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов пред БНТ.

Екологията и добрата икономическа среда трябва да са в баланс, за да не страдат хората, добави той.

Правителството прие позиция, която не желае по-високо качване на амбициите, т.е. това, което е договорено на международно ниво и на европейско до този момент не може да променяме в повишаване на амбицията, не могат да бъдат давани повече пари на трети държави, за да постигат амбиции, т.е. ЕС да ги финансира. Така коментира бъдещето на комплекса "Марица-изток" Нено Димов.

И категорично не желаем следващите 10 години да се отварят под каквато и да било форма подобен тип преговори или ревизия на постигнатите досега споразумения, за да се види какъв ще е резултатът, добави той.

"Марица - изток" 2 засега ще може да оперира с въглищата до изчерпване на количествата, отбеляза Димов.

Предимно скандинавски страни искат повишаване на амбициите - Холандия, Швеция, Ирландия, но ние успяхме да блокираме това желание, заяви министърът на околната среда и водите.

 

Коментари

Задължително поле