Нено Димов обсъди с полския си колега замърсяването на въздуха и климатичните промени

Министърът на околната среда и водите Нено Димов проведе днес среща във Варшава с полския си колега Хенрик Ковалчик. По време на разговорите бяха обсъдени актуални теми в областта на околната среда, сред които замърсяването на въздуха и мерките, които двете страни предприемат, за решаване на проблема. Във фокуса на срещата бяха и климатичните промени в контекста на предстоящата в края на тази година 24-та Конференция на страните по Рамковата Конвенция на ООН по изменение на климата (COP24), на която полската страна е домакин.

По темата за качеството на въздуха, акцент в разговора беше нарастващият внос на дизелови автомобили втора употреба в държави от ЕС с по-ниски средни доходи на глава от населението, в следствие на ограниченията за движението им, налагани от все повече западноевропейски градове. Както изтъкна министър Димов, решението на проблема не може да се търси в директна забрана на такъв внос в съответната държава членка, защото това би подкопало единния вътрешен пазар. Разумният подход е постигането на общо законодателно решение на ниво ЕС, въвеждащо определени задължения за държавите „износителки“ в посока „ретрофитване“ на тези превозни средства, така че да отговарят на най-новите емисионни стандарти.

Двамата министри обсъдиха и предстоящата през декември т. г. в Катовице Конференция по изменение на климата, чиято основна цел ще бъде приемането на пакет от решения за пълното прилагане на Парижкото споразумение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България