Нетаняху: Няма да има примирие в Газа, докато военните и управленските способности на Хамас не бъдат унищожени

Израелският премиер Бенямин Нетаняху обяви, че няма да има постоянно примирие в ивицата Газа, докато военните и управленските способности на Хамас не бъдат унищожени. „Условията на Израел за прекратяване на войната не са се променили: унищожаване на военните и управленски способности на Хамас, освобождаване на всички заложници и гарантиране, че Газа вече не представлява заплаха за Израел“, каза Нетаняху, цитиран от The Times of Israel.
Той подчерта, че Израел ще продължи да настоява тези условия да бъдат изпълнени, преди да бъде установено постоянно прекратяване на огъня.

Това беше второто изявление на Нетаняху, след като президентът на САЩ Джо Байдън каза в петък, че Израел е предложил триетапно споразумение за прекратяване на огъня в ивицата Газа в замяна на освобождаването на заложници, държани от Хамас. Палестинската въоръжена групировка Хамас обяви, че гледа положително на съдържанието на представеното от Байдън израелско предложение за постоянно прекратяване на огъня в Газа.

„Хамас потвърждава своята готовност да се справи положително и конструктивно с всяко предложение, основано на постоянно прекратяване на огъня и пълно изтегляне (на израелските сили) от ивицата Газа, реконструкция (на Газа) и връщане на разселените по местата им, заедно с изпълнение на истинско споразумение за обмен на затворници, ако окупаторите ясно обявят ангажимента си към такова споразумение“, се казва в изявление на Хамас, предадено от "Ройтерс".

Байдън каза, че първата фаза на предложената сделка ще продължи шест седмици и ще включва пълно прекратяване на огъня, изтегляне на израелските сили от всички населени райони на Газа и освобождаване на редица заложници, включително жени, възрастни и ранени, в замяна на освобождаването на стотици палестински затворници, според АП. Телата на убитите заложници ще бъдат върнати на семействата им, а хуманитарната помощ ще бъде увеличена по време на първата фаза до 600 камиона на ден, допускани в ивицата Газа.

Втората фаза ще включва освобождаването на всички останали живи заложници, включително мъже войници, и изтеглянето на израелските сили от Газа.

Третата фаза ще включва призив за започване на основна реконструкция на ивицата Газа.

Кабинетът на Нетаняху каза, че Израел е упълномощил преговарящите да представят споразумение за прекратяване на огъня в ивицата Газа, след като Байдън разкри подробности за плана си за това.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Близък Изток