В Израел създадоха медицински бункер и тотална координирана система за помощ при война с Хизбула

На десетки метри под земята, в бункер в Израел има сейф, пълен с кръв от всички кръвни групи. Точното местоположение не е разкрито, нито какви мерки са взети за защита на това пространство от "всеки и всичко", но SkyNews съобщава, че то е устойчиво на ракетни, химически и кибератаки. Дълбоко под земята има множество климатизирани помещения, където се съхраняват кутии с торбички с кръв. Това са стотици литри, готови да спасят нечий живот при евентуален най-лош сценарий с много жертви.

Недалеч от болницата, в същия подземен комплекс, е създадено командването за национална спешна помощ на Израел - Маген Давид Адом (MDA). В случай на ескалация на конфликта между Израел и Хизбула, това ще стане основният команден пункт за всички спешни повиквания.

Ръководителят на MDA, Ури Шахам, каза пред SkyNews, че "хъбът" е напълно защитен, добре свързан и ще може да приема обаждания дори по време на ракетна атака.

Най-лошият сценарий би бил пълно прекъсване на комуникационната мрежа. Хизбула има способността да направи такова нещо, така че службите за спешна помощ работят, за да намерят решение и за такъв случай - тоест система, която ще разчита на човешки "пратеници". „Ще бъда информиран веднага, че ракета е ударила някъде, така че ще изпратим мотоциклетисти да окажат първа помощ, да съберат информация и да ни информират в щаба“, казва Шахам.

В момента, когато екипите на медията бяха в болничния бункер, в северната част на страната се включиха сирени за въздушна тревога. В същото време командният център сигнализира за това. Системите могат да предскажат в коя зона могат да ударят ракетите и аварийните екипи се изпращат на това място незабавно, дори преди да е пристигнал сигнал за помощ. По този начин не се губи ценно време.

Екипът на централата вярва, че може да реагира на всяко обаждане за помощ в рамките на пет минути. Благодарение на многобройните дарения след атентатите от 7 октомври властите закупиха десетки превозни средства, които бяха разположени в най-засегнатите градове и села. Има и доставки на медицинско оборудване, достатъчно за три седмици операции, в случай че международната помощ не може да стигне до страната.

Повечето израелци казват, че войната с Хизбула е по-скоро въпрос кога ще се случи, отколкото дали. Израел казва, че ще има конфликт, ако дипломацията не даде резултат, и досега преговорите не са довели до резултати.

Хайфа се намира на около 45 километра от границата с Ливан, а главната болница в града ще стане център за всички ранени и вече е избрана затова. А именно подземният паркинг, или по-скоро третият подземен етаж, беше превърнат в болнично отделение с 1200 легла и необходимите амбулаторни кабинети. Този паркинг е построен през 2006 г., след войната с Ливан, и още тогава израелските власти са имали предвид, че може да се стигне до нов конфликт. Още по време на строителството са направили доставки на кислород и електрически контакти. Монтирани са и тръби, за да може при необходимост веднага да се монтират душ кабини и тоалетни. Дори подът на паркинга е от неплъзгащ се материал. Има и контролна зала за сигурност с видеонаблюдение, която наблюдава болницата и града и е активирана криптирана комуникация с военните и правителството. Също така е възможно да се поставят хиляди легла на горния етаж, където да бъдат настанени членове на семейството на пациента. Израел очевидно не оставя нищо на случайността.

Около 80 000 израелци вече са евакуирани от граничните села, които месеци наред са обстрелвани от ракети и артилерия. Премиерът Бенямин Нетаняху е под обществен натиск да започне наземна инвазия и да отблъсне Хизбула, за да могат хората да се върнат по домовете си. По същия начин от другата страна на границата, на територията на Ливан, същият брой хора бяха принудени да се евакуират.

Но в центъра на Хайфа, където живеят евреи и мюсюлмани, почти никой не иска война. „Разбира се, че се страхуваме“, казва Салех Ал Сади, палестинец, който работи във фабрика, пред SkyNews. Той се страхува най-много за децата, но и за войниците, които се бият отдавна. „Всичко това се отразява на живота ни“, казва Ал Сади.

Израелецът Рон от Хайфа споделя мнението на своя сънародник. „Когато Хайфа бъде унищожена, Бейрут ще бъде унищожен и Израел ще бъде унищожен, но също и Ливан и единствените, които ще страдат, са гражданите“, каза Рон.

Те са наясно, че Хизбула е много по-голяма, по-добре въоръжена и по-войнствена от Хамас. Хизбула заяви, че не иска война и ще прекрати огъня веднага щом бъде постигнато примирие в Газа. Израел каза, че боевете с Хизбула ще продължат, дори ако има прекратяване на огъня в Газа, и че може да се наложи да нахлуе, за да осигури безопасност на границата си.

Това, което е сигурно е, че ако се стигне до голям конфликт, това би било пагубно и за двете страни и може да доведе до ескалация в целия регион.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Близък Изток