Неудобни думи: В очакване

Политиката не може без обещания и послъгване

Политиката не може без обещания и послъгване. Ако политиците не обещават и не послъгват, те просто ще отрежат клона на който седят.

Такива мисли ми минаха през главата, когато прочетох, че още през 1996 г. Румъния е решила да строи 7 моста на река Дунав. Румънският парламент тогава е приел закон за териториалното устройство на страната, в който са посочени пунктовете, където ще бъдат изградени новите връзки с България: Калафат - Видин, Бекет - Оряхово, Турну Мъгуреле - Никопол, Гюргево - Русе, Кълъраш - Силистра, Браила и Галац. Зашеметяващата новина е съобщил депутатът от БСП Руси Статков.

Оттогава са изминали 28 години. Мостът при Видин - Калафат е факт. Той бе построен за 6 години - от 2007 до 2013 г. Нарича се "Нова Европа". Останалите мостове ги няма. Но обърнете внимание. От обещанието да се строи до реализацията на "Нова Европа" изминават 11 години.

Преди две години през месец септември тогавашният ни премиер Кирил Петков информира, че за седем месеца е договорил с Румъния пет моста над река Дунав. Не е ясно как ги е договорил, след като румънската страна още през 1996 г. е посочила тяхното точно местоположение. Но и до днес мостовете ги няма. На единствените два моста, които съществуват, струпването на автомобили от години е проблем. Но пък сега отново идват избори и тръпна в очакване кой политик пръв ще хвърли бомбата с дунавските мостове.

И една задача. Ако един мост българи и румънци го строят за 6 години, колко години ще са необходими за построяването на мостовете, които румънският парламент е приел да ги има още през 1996 година. Простата сметка показва - 6Х6=36. Това е положението - 36 години. Ако са пет, ще да е след 30 години. Но, ако времевата дистанция от строеж до строеж е както при видинския мост, т.е. поне 10 години, то ще са необходими близо 60 години, за да се случи чудото. Няма да съм жив да го видя.

При това строежът на мостовете, колкото и да е гласуван и "договорен", все още не е започнал. Затова и ги виждам тия пусти мостове чак към края на настоящия век. Но колко му е да се прасне едно предизборно обещание? Нищо не струва. Чакам.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари