Неуспешните братя на големите звезди

Спомняте ли си филма „Любимец 13“ на режисьора Владимир Янчев? В него актьорът Апостол Карамитев играе ролята на двама братя близнаци - Радослав и Радосвет. Единият е много добър футболист, другият може да вкара гол само като хване топката с ръце и я хвърли... в празна врата. Но не само в киното, а и в действителността има такива случаи.

Джонатан и Кристиан Бентеке

В края на лятото на 2016 г. Кристиан Бентеке подписа 4-годишен договор с „Кристъл Палас“, след като не оправда големите очаквания в предишния си клуб „Ливърпул“. „Орлите" броиха 27 млн. паунда за нападателя, който по-рано се бе превърнал в най-скъпия трансфер в историята на „мърсисайдци“. Преди това, през 2015 г. „Ливърпул“ купи Бентеке за 32,5 млн. паунда от „Астън Вила“, но... да се върнем към настоящия клуб на нападателя. След като стана ясно, че подписва с „Палас“, брат му Джонатан, играещ в „Зьолте“ (Варегем), прекрати договора си с белгийците и последва батко си в новия му клуб. Малкият Бентеке също играе като нападател, но вкарва рядко. За 2 години в „Зьолте“ има само два гола. Попаденията му в кариерата са общо 4, а за нападател, разбира се, те са твърде, твърде малко. Въпреки това Джонатан дебютира във Висшата лига срещу „Мидълзбро“ през септември, заменяйки по-именития си брат. Последва контузия и първият му мач в Премиер лийг за „Палас“ може да се окаже и последният.

Роке и Хулио Санта Крус

%d0%b8%d0%b7%d1%82%d0%b5%d0%b3%d0%bb%d0%b5%d0%bd-%d1%84%d0%b0%d0%b9%d0%bb-1

Роке - именит голмайстор и кошмар за защитници. Футболист със славна кариера и спечелени трофеи, сред които 5 титли на Германия с „Байерн“ (Мюнхен), 4 купи на страната с „баварците“, триумф в Шампионската лига с германския гранд.

Брат му Хулио също е нападател, но може да се похвали само с една шампионска титла на... Парагвай.

През 2007 г. Роке преминава от „Байерн“ в „Блекбърн“ и след впечатляващи два сезона отива в „Манчестър Сити“. „Роувърс“ ближат рани заради Роке и смятат, че ако привлекат брат му, ще намерят добър голмайстор и в негово лице. За 3 сезона обаче Хулио не изиграва нито един мач за „Блекбърн“, а малцина са хората, които могат да кажат, че са го видели да бележи дори на тренировка.

Кларънс и Седрик Зийдорф

%d0%b8%d0%b7%d1%82%d0%b5%d0%b3%d0%bb%d0%b5%d0%bd-%d1%84%d0%b0%d0%b9%d0%bb

Кларънс си остава един от най-великите полузащитници. До ден-днешен той е единственият играч, печелил Шампионската лига с 3 различни клуба - „Аякс“, „Реал“ (Мадрид) и „Милан“. Именно, когато е част от „Белия балет“ (1996-1999), в школата на мадридчани е привлечен и по-малкия му брат - Седрик. Следва трансфер на Кларънс в „Интер“. Няма да ви изненадаме, ако ви кажем, че Седрик го последва. И докато именитият батко продължава да играе на световно ниво, това не може да се каже за малкия Зийдорф. Двамата си приличат по две неща - играят като полузащитници и имат една и съща фамилия. Толкова.

Кака и Дигао

210014_heroa

Кака може да се похвали със славна кариера и „Златна топка“ като черешката в нея. С „Милан“ спечели Серия А, Шампионската лига, Суперкупата на Европа, както и Световното клубно първенство. покори и сърцата на милионите „червено-черни“ фенове, което изобщо не е лесна задача. След това премина в „Реал“, където взе златото в Примера дивисион, Купата и Суперкупата на Испания. Кака ликува на върха и на мондиал с Бразилия. А неговият брат Дигао е известен с това, че... във вените му тече същата кръв. И дотам. През 2005 г. е привлечен в „Милан“, но изиграва само един мач. След това е отдаван под наем в „Ремини“, „Стандард“ (Лиеж), „Лече“, „Кротоне“ и „Пенафиел“. През 2012 г. подписва с „Ню Йорк Ред Булс“, но след това къса договора и прекратява безличната си кариера. Тогава е само на... 27 години.

Еден и Торган Азар

През лятото на 2012 г. Еден е купен от „Челси“ за 32 млн. Паунда като към лондончани се присъединява и по-малкият му брат Торган. Оттогава до днес Еден е един от най-добрите футболисти на „сините“ от Лондон и може да се похвали с над 240 мача и повече от 70 гола на сметката си. Къде обаче е Торган? Той не се налага на „Стамфорд Бридж“ и играе под наем в „Зьолте“ (Варегем) и „Борусия“ (Мьонхенгладбах). В крайна сметка германският клуб купува Торган за 5,9 млн. паунда и в момента по-малкият брат Азар продължава да е в тима на "жребците".

Българската следа

В България също има подобни примери. В "Левски" успешно игра халфът Ричард Еромоигбе, световен шампион с юношите на Нигерия. Опорният халф направи запомняща се кариера на „Герена“ и бе основна част от европейските подвизи на „сините“ в УЕФА и участието в Шампионската лига. Заради Ричард в „Левски“ беше привлечен и брат му Джоузеф, който може да се похвали с няколко мача за дубъла на „сините“.

На „Българска армия“ също се опариха. По времето, когато Димитър Бербатов е в ЦСКА, нападателят показва на всички, че не е обикновен футболист. Именно заради това на „Армията“ привлякоха и брат му Асен. Впоследствие Бербо става световна звезда, докато неговият брат бързо приключи с футбола, като в края на 2012 г. дори бе замесен в наркоафера.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят