Вижте как са бъркали дрога бандитите, които се консултирали с учебници по химия (СНИМКИ И ВИДЕО)

Специализирана полицейска операция, проведена от служители на Регионално звено „Борба с организираната престъпност“ – София област, съвместно с колегите им от Перник, София – град и ГДБОП, както и Дирекция „Жандармерия“, е реализирана на 11 май т.г. под ръководството на Специализирана прокуратура. В рамките на операцията са установени и неутрализирани две паралелно действащи престъпни групи, занимавали се с производство и разпространение на наркотични вещества, съобщиха от МВР.

Разследването започна през 2017 година, след получен сигнал, уточни зам. – директорът на ГДБОП старши комисар Стоян Темелакиев. В хода на оперативните действия бяха засечени две паралелно действащи групи – едната, която се е специализирала в производство на синтетична дрога - кокаин, амфетамин, метаамфетамин, а другата – в разпространението на наркотичните вещества. Установена е и следната специфика - съобразяване на количеството на произведения наркотик с потребностите на пазара, както и с дните от седмицата.

Дрогата се е пласирала предимно в Костинброд и на територията на София – област – в заведения и дискотеки, като най-голямото количество се е продавало в съботните дни, а преобладаващата част от клиентите им били непълнолетни. Срещите между пласьорите били чести, а разговорите – завоалирани, допълни Даниела Начева, заместник-административен ръководител на Специализираната прокуратура.

В рамките на процесуално – следствените действия на адреси, моторни превозни средства и лични обиски са иззети различни количества по вид високорискови наркотични вещества. На един от адресите е установено помещение с лабораторно оборудване, в което се е произвеждала дрогата. Оттам са иззети множество колби, в част от които имало и прекурсори, везни, мобилни телефони. Намерени са рецепти с химически формули, бележки с допълнителна информация за приготвянето на наркотични вещества, включително и учебници по химия , поясни Евгения Станкова, наблюдаващ прокурор.

Задържани са общо шестима участници в престъпната дейност, сред които и организаторът на производството на наркотични вещества. Всички те са с криминални регистрации и осъждани. По първоначални данни намеренията им били да разширят дейността си и полагали усилия за повишаване на квалификацията си. Повдигнати са им обвинения за участие в организирана престъпна група. Днес Специализирана апелативна прокуратура е внесла искане за налагане на най – тежката мярка „задържане под стража“. Работата по доказване на престъпната им дейност и процесуално – следствените действия продължават.

Коментари

Задължително поле