Починалият от коронавирус в МБАЛ-Благоевград е работил на лифта в Банско

Само за денонощие в Иран са регистрирани над три хиляди нови случая на коронавирус

Пророците предрекли пандемията Две книги описват коронавируса

Джакомо Джианиоти призова света да помогне на Италия Притеснява се за близките си

Любимите рецепти на Марина Цветанова Мисис България 2019 оцелява в модния свят с много труд и перфектна организация

Отново горят отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол“

Още една жертва на коронавируса у нас

Соломон Паси: Първото нещо, което можеше да бъде направено, беше да се въведат общоевропейски правила

Коронавирусът може да остане жизнеспособен до 3 дни при подходящи условия

Без зони за платено паркиране в София до 12 април

Геймингът спасява Формула 1 и НАСКАР

Тодор Кантарджиев: Позабавихме нещата, сега е най-важна самодисциплината на българите

Случаите на коронавирус в света са близо 600 000

Уикенд посвети албум на Бела Хадид Чувствата на рапъра към модела не са изстинали

Вокалистът на „Рамщайн“ няма коронавирус

Не гледай хората в очите Това явно е основно правило, за да успееш в живота

В дългата история на „Панорама“ при нас за известно време работеше една влюбена в природата репортерка. Снимаше поразителни изгледи, спускаше се на дълбоко, издигаше се на високо. Издигна се и до кабинетите на някои влиятелни хора. От там ли е научила някакви правила за успешна кариера, но скоро прочетох неин съвет- не гледайте в телевизионната камера, а само във водещия. Нямам намерение да споря с нея, но ще припомня, че да гледаш в камерата, означава, че гледаш в очите зрителя. Какво по-важно от това? Когато очите ти шарят насам-натам, значи си гузен и не говориш истината. А когато не отместваш поглед от водещия, значи се страхуваш да не останеш без опора. Кой знае дали пък това не е пътя към успеха, особено в политиката?

Да си представим едно новородено бебе. То не трябва да гледа майка си, а баба си, защото тя ще го гледа. В училище, ако вдигнат детето пред дъската, то не трябва да гледа към класа, а в очите на учителката – все едно очаква тя да му подскаже. Ако се обяснява в любов на гадже, да гледа в минаващите наблизо нейни съученички. Поне ще я накара да ревнува. Ако му броят пари, да ги брои наум и той – може да го излъжат. Когато ти се кара началник, гледай го послушно, нека колегите ти се хилят. И все така, докато стане политик и го обучава някой начинаещ пиар. Така да не гледаш хората в очите ти става втора природа.

На опозицията й омръзна да догонва управляващите в проучванията на обществените нагласи. И тогава излезе едно изследване, което за пръв път смени местата в класацията. Мнозина не повярваха в изследването, защото агенцията принадлежеше на активист от опозицията. Крайно неудобно пред хората, но по-важното бе да се обърне психологически досегашната инерция. Получи се. И други изследвания показаха новата тенденция.

И тогава излезе ново изследване, според което досегашното подреждане се е запазило, макар силите да изглеждат изравнени. Е , вярно, че агенцията принадлежеше до скоро на близък до премиера съветник. Какво като хората се подхилват, важното е да не ги гледаш в очите. Сигурно и сега ще се получи. Докато на всички ни стане все едно и не искаме да вярваме на нищо.

На градската конференция на БСП направи силно впечатление присъствието на партийните лидери на всички равнища – от градско до централно и дори европейско- от Калоян Паргов до Корнелия Нинова и Сергей Станишев. Привържениците се зарадваха – всякакви слухове за възможни конфликти изглеждаха раздути. Но защо беше необходимо на някои да се хвалят, че Мая Манолова може да бъде кандидат на БСП за кметското място в София. Без самата тя да е била питана. И да се подхранват по този начин приказките, че не си гледа работата, а само прави рейтинг. От глупост ли бе направено, или за да й се натрие носа. Гледаха ли в очите разочарованите си привърженици?

Толкова ли се изчерпаха възможностите на управляващата партия, че няма да има нова „патерица“ на мястото на провалилите се „Обединени патриоти“, с която да продължи да управлява и след едни нови избори? Зад демонстрираното до този момент самочувствие се крие явна тревога, а рано започналото „прегрупиране“ говори, че се взимат мерки за всякакво възможно развитие. И за какви нови варианти става дума? Едни и същи хора, които на предишните евроизбори бяха заедно, обединени от финансови и медийни ресурси, веднага след това се разпаднаха на „групи по интереси“, нови формации и дори до самотни играчи. След като направиха всичко възможно да изстискат властта до степен да я дискредитират, сега те си сменят част от проваленото име, прибавят нови модни идеологически окраски към винаги добре звучащото „обединени“. И с какво самочувствие тръгват към хоризонтите на новите избори? Бъдете сигурни, че те не гледат хората в очите, никога не са се учили на това и затова им е толкова лесно. Иначе щяха да се чувстват поне малко неудобно да претендират наново и наново за народния вот.

И за да не забравим, че тази рубрика е за обзор на телевизионните събития, специално внимание заслужават следните от тях:

– Интервюто в „Панорама“ с президента Румен Радев. Самият президент не ни изненада с някакви принципно нови позиции, но бе откровен и изчерпателен на всякакви неудобни въпроси, зададени му от Бойко Василев. Без добър водещ няма добро интервю.

– Изявлението на премиера Бойко Борисов, че предпочита Черно море да бъде море на туризма, а не на войната. На фона на какви ли не войнствени призиви от позабравени „герои“, премиерът зае най-добрата за интересите на България позиция. Що се отнася до медийното й отразяване, забелязвам една нова тенденция – някои се „стесняват“ да кажат добра дума за премиера, без да им е наредено.

– Що се отнася до изказването на Путин, че тръбите могат да минат през Гърция, а не непременно през България, чакаме не само експертите, а и отговорните фактори да го коментират, след като ни обляха с толкова оптимизъм.

 

Къде по Коледа?

След като разбрахме, че зимните курорти се превръщат в един зимен „Слънчак“, нека си изберем в кое телевизионно предаване да прекараме Коледа. В компанията на „Брадърите“ няма да е приятно, те се изпокараха. „Фермата“ вероятно ще приключва, преди да е станало скучно. Най-добре в „Скъпи наследници“ – там на село вече има китайска храна, стриптийз, барове, модни ревюта, коктейли. Български Холивуд!

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. А помните ли какво приказваше “ ченгето “ Гарелов предавайки от границата 1985 г ? Как имат “ суратя “ да го канят в предаване ? Но сега се наблюдава една бавна реставрация , на комунизма тип “ бай Тошо “ !

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.