Не отписвайте патриотичната вълна! ВМРО факторът е там

Блиц коментар на политолога Стойчо Стойчев за процесите в патриотичния блок

ВМРО ще се явяват самостоятелно на вота на 04.04.2021. Тази новина беше в някаква степен очаквана и закономерна. Либералните анализатори бързат да злорадстват, че Обединени патриоти са останали в историята и се надяват да няма патриоти в следващото Народно събрание. Мисля, че тази радост е преждевременна. 

Вълната на Орбан и Тръмп не е пресекнала. Тя има и своите български измерения. Обществото ни е чувствително към национална проблематика - спорът с Македония е показателен. Има силен отпор и на либерални идеологеми, като Истанбулската конвенция, гей-бракове, права на малцинства. Нишата е сериозна и няма да остане празна. 

Най-вероятният печеливш от ситуацията ще е именно ВМРО, които имаха успешен самостоятелен дебют на евровота и взеха над 140 000 гласа. Те се опазиха от негативни стереотипи и неутрализираха негативите от властта с голям процент изпълнени предизборни обещания, което за нашите условия е прецедент. Впрочем те по един тръмпистки начин съумяха да си поставят конкретни задачи с измерими индикатори, които се открояват на фона на абстрактните “визии” и “стратегии”. Малки, но постижими неща срещу общото говорене.

Прагматизмът им не остава незабелязан на фона на общите абстракции. В края на този управленски мандат всеки може да провери какво са свършили. Това ги прави основен фактор в патриотичната ниша и обяснява решението им за самостоятелно участие във вота. Просто разчитат да останат единствени говорители на национално мислещите хора в България.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари