Не! 100 пъти НЕ на “социалното дистанциране”

Заедно ще пречупим нарастващия темп на пораженията от COVID-19

Откакто се завъртя призивът за „социално дистанциране“ и то не само у нас, а почти толкова глобално, колкото е и разпространението на вируса, във всекидневните многократни брифинги на оперативните щабове, по всички печатни и електронни медии, в социалните мрежи, в силно ограничените от карантината реални, а не виртуални контакти помежду ни, се питам аз ли изперквам, недоучен и ниско-културен ли съм, че не мога да приема този „призив“ като полезен апел?

Нещо повече!

Той започва неистово да ме дразни с подмолния си, скрит заряд за подхранване на процес на обществен разпад, за разкапване на това, което преди приемане на „цивилизационните ценности“ наричахме простичко „ЧОВЕЧНОСТ“. Апел, който в обърканото ни от неочакваната заплаха ежедневие подтиква към „откъсване“, отказ от качества като състрадание, съпричастност, подхранва личния егоизъм, подбужда стремеж за самобарикадиране, изолиране, отчуждаване и още, и още... И може би този или тези, които евентуално имат някакво отношение към „короната“, именно това да са желали и очаквали?

Изправени сме пред неочаквано, непланирано (?), глобално бедствие, при това „короновано“.

Позволявам си да поставя въпросителния знак в горното изречение, след като преди ден в. „Труд“ ни напомни една публикация от 2015 година в престижното американско популярно научно списание „Природа“ (NATURE) за това, че има човешки фактор в създаването на нов, модифициран и изключително опасен за човека вид на коронавирус.

Това все още не е доказателство за верността на една от най-разпространените в момента конспиративни теории за произхода на вируса, но е достатъчно сериозен сигнал за това, че тази хипотеза не може да се отхвърля с лека ръка.

Не може да подминем и изявлението на държавния секретар на САЩ Майк Помпео , бивш директор на Централното разузнавателно управление, атакуващ Китай за „премълчаване“ на важна информация за коронавируса.

А срещу него все още няма открити нито ваксини, нито доказано действащи лекарства, нито доказано ефективни методи за лекуване и побеждаване.

Засега има само едно гарантирано средство за противопоставяне.

Но то не би трябвало да се определя като „социално дистанциране“ или каквото и да е друго емоционално и егоистично раздалечаване. Трябва да е ясно осъзнато, че става дума за спазване на „здравословно физическо разстояние“ при новите условия. Ако щете - „физическо дистанциране“ или ново измерение на това, което наричаме „лично пространство“. Ако доскоро го измервахме като „на една ръка разстояние“, очевидно е, че пред заплахата то многократно се увеличава и включва отказа от събирания, митингувания, празнувания, нови навици в общуването, в изразяването на емоциите.

Мислите ли, че не е емоционално изпитание за стотици хиляди българи, които от сто години на 26 март - Денят на Тракия, излизат, за да положат цвете и да сведат глава пред десетките паметници на героите, загинали за Тракия, да останат затворени в домовете си? Но това, че трябва да го направят утре, а и при други подобни дати, не ги „дистанцира“ в мислите и чувствата за тези събития.

Каква е ролята на супер качествените предпазни средства - маски, очила и одежди?

На първо място да позволят на лекарите, сестрите, санитарите, тези изключително достойни хора, чиято роля трябваше отново да оценим по най-трудния и болезнен начин, да преодоляват „физическото дистанциране“, да са до нас, в пряк контакт, за да помогнат на поразените от вируса и на всички останали да преодолеят заплахата. И въпреки „предпазните“ средства да приемат изключително опасния пряк контакт.

Злото, и не само в този случай, можем да го победим не със „социално дистанциране“, а с обединяване, с единение, с всеобщо разбиране, че ни се налага „физическо дистанциране“, но съпътствано с емоционално, разумно, дисциплинирано единение в противопоставянето на опасността. Не да се спасим индивидуално, а да излезем заедно като общ победител срещу това, което ни се изпречи глобално.

И има ясни показатели, че това ще се случи. И увеличаващата се тенденция за дарителство, и нарастващият брой на доброволците, които са готови да се включат на предния фронт на битката със злото са индикация за това, че заедно ще пречупим все още нарастващия темп на пораженията от COVID-19.

 

Честит 26 март - Ден на Тракия!

Призовавам експертите и професионалистите от оперативните щабове, тези, които вярват, че са управляващи, опозиция, политически елит, журналисти от електронните и печатните медии и техните събеседници, всички ние, които се научихме да бъдем активни в социалните мрежи - да бъдем изключително внимателни в приказките си. Да използваме изразните средства, за да вдъхваме оптимизъм, а не без да го желаем да подхранваме себичен егоизъм. Защото спасението е в единението, а не в дистанцирането.

И ако на 11 септември 2001 година след удара срещу „близнаците“ в Ню Йорк решихме, че светът се променя, сега - след укротяване на „короната“ СВЕТЪТ ЩЕ СТАНЕ ДРУГ! А на всички - ЧЕСТИТ 26 март - ДЕН НА ТРАКИЯ! И след като не можем утре физически да сведем глави пред паметниците, да го направим в мислите си. И както винаги в момент на изпитание - ДА БЪДЕМ ЗАЕДНО!

Коментари

Задължително поле