Нигерия получи близо 4 млн. дози ваксина срещу COVID-19 по програмата КОВАКС

Нигерия получи днес близо 4 милиона безплатни дози ваксина срещу COVID-19 по програмата КОВАКС, която има за цел да снабди с ваксини по-бедните държави, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Това е първата пратка от общо 16 милиона дози от ваксината на компанията АстраЗенека (AstraZeneca) и Оксфордския университет, които ще пристигнат през идните месеци в най-многолюдната страна в Африка, с население от около 200 милиона души. Медицинският персонал и представителите на рисковите професии ще са с приоритет при ваксинационната кампания, която ще започне в петък.

Президентът и вицепрезидентът ще получат доза ваксина в събота.

Нигерия е третата западноафриканска държава, която получава ваксини по програмата КОВАКС след Гана и Кот Д'Ивоар, които вече започнаха ваксинационната си кампания.

Десетки представители на нигерийските власти, всеки от които с жълта светлоотразителна жилетка и с маска на лицето, посрещнаха самолета, доставил ваксините на пистата на летището в столицата Абуджа.

"Днес е голям ден за Нигерия", заяви директорът на националната агенция по ваксинацията д-р Файсал Шуаиб и допълни: "Работихме дълго, за да се подготвим да разпределим ваксините сред медицинския персонал."

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят