Николай Малинов: Квалификацията "шпионин" е обидна за мен, с Малофеев сме единомишленици

Николай Малинов

Квалификацията "шпионин" е обидна за мен в личен план. Това обяви председателят на движение "Русофили" Николай Малинов по БТВ.

Вчера прокуратурата го обвини, че изнасял информация за две руски организации срещу заплащане, които целели тайно проникване на руски интереси на територията на България. В изказването на държавното обвинение бяха замесени иманата и на Леонид Решетников, соченият за олигарх Константин Малофеев, банкерът Цветан Василев и оръжейният предприемач Емилиян Гебрев.

Малинов заяви, че се познава с Константин Малофеев от няколко години. "Ние сме единомишленици, по еднакъв начин разбираме как да се структурира нашият свят - ние се борим за традиционни ценности и многополюсен свят", каза председателят на движение "Русофили" и допълни, че той лично не е получавал пари от руския бизнесмен.

Той обясни, че разследващите са дошли в дома му в 7 ч. сутринта в понеделник и се преобърнали къщата му. "Аз съм притеснен за моите съратница и другари, защото ние сме доста голям екип. Притеснен съм за децата и съпругата си, но тези неща отминават. Не искам да обвинявам никого", каза още Малинов.

По думите му такива обвинения са повдигани за последно в страната ни през 1978 г. "Следвайки своята кауза и убеждения, аз напуснах БСП. Едно от обвиненията е защо съм имал намерение да правя партия. Аз не знам да имаш намерение да е подсъдно. Защо съм имал намерение да направя комплект от телевизии - идеята ми беше политематична и детска телевизия - аз се занимавам с телевизия от 20 г.", посочи политикът.

Малинов посочи, че винаги е обявявал публично каузите, които подкрепя. "Това, че съм следял сделките, свързани с Цветан Василев - ами, да! Следя ги - тези, които купиха тези предприятията му, те трябва да бъдат преследвани. За намерение ли ме преследват?", коментира председателят на движение "Русофили". Той призна, че е запознал банкера Цветан Василев с Константин Малофеев. "Това лошо ли е? Какви са техните отношения - не знам и не ме интересува. Поводът беше, че Цветан Василев беше оставен на улицата, с риск да загуби живота си и семейството си - помоли за връзка с влиятелни кръгове в Русия", коментира Малинов.

Председателят на движение "Русофили" допълни, че се чувства обиден от поведението на Василев, защото общите им проекти пропаднали, след като банкерът се е отметнал. "Девет месеца и половина аз не бях вписан като собственик на ТВ7, а всеки ден влизаха рекламни средства, те си управляваха и си правеха, каквото искат. Една чистачка не можех там да назнача - аз се отказах от проекта заради Цветан Василев", обясни Малинов.

Коментари

Задължително поле