Николай Николов: Детско-юношеският спорт в София е в кома и на доизживяване

Детско-юношеският спорт в София е в кома и на доизживяване. Това заяви общинският съветник от групата на БСП Николай Николов. Той коментира темата по повод гласувания на сесията в четвъртък доклад, с който беше одобрена програма с бюджет 800 000 лева за развитие на детско-юношеския спорт в столицата.

"България е на пето място в Европа по затлъстяване и обездвижване на децата, но спортът и тази година очевидно не е приоритет за управляващите в Столична община. При това София е европейска столица на спорта през 2018-а. Децата трябва да спортуват, да се движат, но за съжаление няма нито необходимите средства за това, нито зали, коментира Николай Николов. - Бюджетът за спорт тази година е едва 0,2%, а за развитие на детско-юношеския спорт са необходими поне 1,6 милиона на година. С отпуснатите 800 000 лева изобщо не можем да говорим за развитие. В последните две години аз бях оценител на проекти по тази програма и имам съвсем преки наблюдения. Всяка следваща година броят на клубовете се увеличава. Обикновено всички кандидатстват за възможно най-високата сума, която може да бъде отпусната по програмата - 40 000 лева. И понеже средствата са малко, за да удовлетворим всички, отпускаме максимум до една четвърт, на клубовете, които кандидатстват за най-високата сума".

Според Николай Николов, по този начин изобщо не може да става и въпрос за грижа за здравето на децата. "Повечето клубове използват тези средства, за да си покрият разходите за наем на залите, обясни той. - И за друго не остават средства. Развитието на детско-юношеският спорт е изключително важно, тъй като той открива и бъдещите звезди, които прославят страната ни в професионалния спорт".

Коментари

Задължително поле