Николина Ангелкова и Бисер Петков подписаха споразумение за обучение на кадри за туризма

Министърът на туризма Николина Ангелкова и министърът на труда и социалната политика Бисер Петков подписаха споразумение за партньорство. С дейностите, заложени в документа, ще се подпомогне повишаването на квалификацията на работната сила с нужните знания и умения според търсенето на туристическия бранш. Туризмът е ключов икономически сектор, който създава около 13% от БВП на България и в него са заети близо 11% от всички работещи през миналата година, заяви министър Ангелкова.

Тя коментира, че една от основните задачи е обезпечаването на бизнеса с квалифицирани кадри. Общо наетите в туризма и свързаните с него икономически дейности са повече от 335 хил. души през 2017 г., посочи още тя.

Пилотният проект предвижда хора, регистрирани като безработни в Агенцията по заетостта да бъдат обучавани в Държавно предприятие „Българо-германски център за професионално обучение“, в центровете в Царево и Смолян, каза министърът. Средствата за квалификационните програми през тази година се отпускат от Националния план за действие по заетостта. Ще търсим възможност и за отпускането на целеви средства, с които да се осигури обучение както на безработни, така и на желаещи да се преквалифицират, информира още тя.

Предстои да бъде създадена експертна група с представители на Министерството на туризма, Министерството на труда и социалната политика и Агенцията по заетостта, която ще подготви план за изпълнение на споразумението. В срок от два месеца след подписването на документа експертите трябва да са готови с предложенията си. Ще бъде проведена и разяснителна кампания за бизнеса, с която ще дадем изчерпателна информация как ще могат да се възползват от съвместната квалификационна програма, каза министър Ангелкова.

До края на годината се предвижда да бъдат обучени около 250 души, като се очаква през следващата година техният брой да се увеличи, съобщи министър Бисер Петков. Той допълни още, че по последни данни около 20 хил. са незаетите места в сектор туризъм, което го нарежда на водещите места по потребление на работна сила. Министърът информира още, че през 2018 г. сезонно наетите работници от трети страни са двойно повече спрямо година по-рано, достигайки 7700.

20-09-18-sporazumenieПродължителността на квалификацията ще бъде определена от центъра, а професиите, в които ще се обучават хората, търсещи работа са хотелиерство, ресторантьорство, кетъринг, камериер, портиер, пиколо, готвач, сервитьор, барман и други. След преминаване на обучителния курс ще бъде издавано удостоверение за професионална правоспособност.

В обучаването на кадрите ще разчитаме и на практици от туристическия бранш, професионалисти от Испания и Португалия, съобщи министър Ангелкова. И уточни, че това е възможно благодарение на партньорски споразумения, които министерството има с подобни центрове от тези държави.

Министър Ангелкова благодари на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков за ползотворното партньорство и успешното сътрудничество. И допълни, че именно чрез съвместния ангажимент споразумението и пилотният проект са били подготвени в изключително кратки срокове. Благодаря на министъра и на колегите от Министерството на туризма за доброто взаимодействие, каза министър Петков. И пожела то да допринесе за още по-добри резултати в туризма.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм