Никос Коцияс: Гърция е готова да разшири териториалните си води от 6 на 12 морски мили на запад

Министърът на външните работи Никос Коцияс, който се оттегли внезапно миналата седмица след сблъсък с министъра на отбраната Панос Каменос, обяви едно последно политическо решение в събота, заявявайки, че Гърция е готова да разшири териториалните си води в западния си фланг от 6 до 12 морски мили, съобщи Kathimerini.

Коцияс обяви решението си по време на церемонията на предаванена поста си на министър-председателя Алексис Ципрас, който сега ръководи външнополитическите въпроси. Стъпката се отнася за морския регион, простиращ се от островите Диапония, група от малки острови в Йонийско море, до остров Антикитера, разположен между Пелопонес и Крит.

Това е "важна политика - разширяването на суверенитета на страната за първи път от 70 години, откакто [Гърция] придоби Додеканезите [острови]", каза министърът на отбраната и добави, че са изготвени необходимите президентски укази. Този ход ще улесни очертаването на изключителните икономически зони на Италия и Албания, каза той.

В отговор на този ход, опозицията Нова демокрация заяви, че това решение показва, че правителството няма сериозност.

"Много важно обявяване на външната политика на страната, като селективното разширяване на нейните териториални води, се извършва небрежно и по частичен начин по повод церемонията по смяна на министрите в Министерството на външните работи", каза външният министър в сянка Йоргос Кумуцакос в декларация. "Това отново потвърждава липсата на сериозност и чувство за отговорност от правителството", добави той.

Кумуцакос каза, че Коцияс ще бъде запомнен за "вредната" сделка от Преспа и "отстъпките за македонската етническа принадлежност и език" към Бивша югославска република Македония.

Коцияс от своя страна каза, че е "горд и щастлив" от споразумението. Що се отнася до твърденията за лошо управление на таен фонд в министерството, вече бившият министър ги отхвърли като "недостойни".

Коментари

Задължително поле