Никос Коцияс: Преспанският договор пази Гърция и Македония от турското влияние

Преспанският договор чрез влияние върху Северна Македония ще защити и двете страни от влиянието на Турция, заяви бившият гръцки външен министър, подписал споразумението Никос Коцияс, съобщава ANA-MPA.

"Първо, Договорът разтоварва бремето върху Гърция и я превръща в главен герой в по-широкия регион. Споразумението дава възможност за създаване на стратегически отношения с нашите съседи. То създава климат на доверие с тях.

Той също така намалява възможностите на турския елит да обгражда Гърция с комбинирани заплахи от изток и север. Това предотвратява действията на религиозните фанатични движения. Споразумението подобрява сигурността в региона и най-вече в Гърция.

Третата причина е, че политическите и дипломатическите активи на страната вече няма да бъдат хабени за конфронтация със слаба страна. Договорът е израз на доверие по отношение на бъдещето, а не на несигурността от миналото.

Четвъртата причина е, че сделката е творчески компромис, който има перспективи за оцеляване и прославяне. Той решава проблемите, които идват от миналото, защото историята трябва да е училище, а не затвор.

Петата и най-важната причина е, че споразумението от Преспа ще предостави условия за сътрудничество във важни сектори за две модерни общества ”, изтъква Ников Коцияс.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа