Ник Кейв отложи всички концерти за 2022 г.

Прави го заради COVID-19

Австралийският музикант Ник Кейв отмени европейското турне на “Nick Cave & The Bad Seeds” от 2021 г. и отложи всички концерти до 2022 г. Той каза, че прави това “поради продължаващата ситуация с COVID-19”, очевидно не вярвайки, че пандемията ще приключи през следващата година.

“Сложността и мащабът на планираното ни турне, съчетано с продължаващата несигурност около пандемията, означава, че въпреки упоритата работа на всички участници, не можем да гарантираме, че шоуто ще се проведе”, каза Кейв, цитиран от официалния му уебсайт.

“Продължаваме да работим по алтернативни планове за 2021 и 2022 г. и се надяваме да споделим някои от най-добрите новини през следващата година”, каза музикантът.

Прекъснатото турне, започнало през 2019 г. с концерти в Северна Америка, наистина бе много трудно и необичайно за Ник Кейв. А самият албум “Ghosteen” е може би най-тихият и спокоен в кариерата на музиканта.

В годината, в която големите концерти на живо са мираж този ноември, българските меломаните, в частност феновете на Ник Кейв и “The Bad Seeds”, се наследиха на концерта “Idiot Prayer: Nick Cave Alone at Alexandra Palace”.

Ексклузивната прожекция на грандиозното събитие бе във всички киносалони на Cinema City в страната - София, Варна, Пловдив, Бургас, Русе и Стара Загора.

В концертния филм на Ник Кейв са включени парчета като “Into My Arms”, “The Mercy Seat”, “Higgs Boson Blues” и “Girl In Amber”. Соло концертът на австралийския певец е заснет от носителя на международни награди, оператор Роби Райън (“Фаворитката”, “Семейна история”) и е превърнат във филм, който майсторски ни показва Кейв, изпълняващ музиката си акустично на пиано в зашеметяващата West Hall в Alexandra Palace в Лондон.

В Националната библиотека на Копенхаген е подредена изложбата за живота и работата на Ник Кейв, която ще продължи до февруари 2021 г. Тя включва oсем страхотни инсталации с повече от 300 предмета, които създават пътешествие в сложния творчески свят на музиканта, разказвача и културната икона Ник Кейв. Той отдавна спомена, че иска да направи нещо, което да представи живота и работата му. Малко са хората, които биха имали смелостта да признаят това на глас. И то в автобиографичен документален филм. Става дума за филма “20 000 дни на Земята”. И ето, че неговото желание се изпълни. Изложбата “Stranger than Kindness” показва четирите десетилетия творчество на един от най-радикалните и оригинални музиканти в света на музиката. Може да бъде видян архивът на Кейв. В изложбата са включени ръкописни текстове, фотографии, видеоклипове, сценография и произведения на изкуството. Една мултисензорна пътека ни разхожда из 8 стаи, всяка от които се занимава с различни теми от многоликото творчество на 62-годишния Ник Кейв.

Коментари

Задължително поле