НИМХ предложи двама кандидати за и.д. директор

Единият е отстраненият с решение на БАН проф. Христомир Брънзов

НИМХ ще предложи две кандидатури за поста временно изпълняващ длъжността директор на НИМХ. Това съобщи главен асистент Лилия Бочева, която е от протестния щаб на НИМХ, по БНР, след като вчера стана ясно, че синоптиците не подкрепят единственият кандидат до момента Костадин Ганев.

Учените отново издигат за своя кандидатура проф. Христомир Брънзов, който беше отстранен от този пост. Втората кандидатура е на проф. Пламен Нинов, който е зам.-директор на Института. Според Бочева предложението на БАН за директор е обида за Института и учените не биха могли да работят с Костадин Ганев.

„От проведените срещи и договорки с БАН към този момент не можем да имаме гаранции за нищо, защото много пъти в рамките на тези месеци се договарят някакви решения, които на следващия ден са променяни. Преди да пристъпим към предлагане на двете кандидатури, днес има обявена пресконференция от страна на профсъюзите в централата на КНСБ. С помощта на профсъюзите и МОН има подготвено споразумение как да се случи отделянето на НИМХ, което ние ще настояваме да бъде подписано преди да се предложат кандидатурите“, обясни Бочева. По думите й по този начин ще се гарантират правата както на учените, които искат да напуснат БАН, така и на тези, които евентуално биха искали да останат в рамките на Академията.

"Ако това споразумение не бъде подписано от страна на БАН, във вторник поетапно ще започнем да съкращаваме дейности, защото ние сме на границата на ресурса си и не можем да продължим сагата по този начин. Най-вероятно ще се премине към нормален работен ден, защото няма как да се разпишат графици за нощни смени, други задължения. Работното време на института ще стане от 8.30 до 17 ч. Всички дейности, извън този интервал от време, ще бъде прекъснато. Няма да имаме пълни наблюдения. Надявам се това да не се случи", предупреди Лилия Бочева.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България