Нинова: Полицаи във всяко село, а не след лидер на опозицията

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обвини управляващите в полицейщина и опит за ограничаване на дейността й като опозиционен политик. В парламента тя разказа, че вчерашните й срещи с жители на Ямбол, Болярово и селата Малко и Голямо Шарково са били проведени под засилено присъствие и надзор на униформени служители на реда.

Вчера, към 14:00 часа, с пресцентъра на „БСП за България“ обявихме, че ще посетя с. Малко Шарково, с. Голямо Шарково, гр. Болярово, за да се срещна със земеделските производители, чиито животни бяха убити заради съмнения за чума. А вечерта ще проведа открита среща с жителите на обл. Ямбол и на гр. Ямбол в града. Пристигайки в с. Малко Шарково, ме посрещна полицейски патрул и срещата ми се проведе под тяхно наблюдение. Пристигайки в с. Голямо Шарково, ме посрещна друг полицейски патрул и ситуацията се повтори, каза Корнелия Нинова.

Хората там бяха изключително изненадани, защото никога не са виждали толкова полицаи на едно място, въпреки десетките сигнали за грабежи, набези и кражби от домовете им. За най-голяма изненада, срещата ми в къщата на баба Дора, която стана символ на протестите - самотната възрастна жена, която живее на края на селото,  също беше проведена под полицейско наблюдение. Пред къщата на баба Дора имаше полицейски патрул.

Същата беше ситуацията в Болярово, където ме чакаше полиция в центъра. В Ямбол, преди пристигането ми, полицията беше влязла в залата на театъра и е разпитвала хората кога ще дойда, за какво са там, за какво е тази среща. В едно от населените места попитах полицаите, дори си позволих да се пошегувам - какво става, да не сме обявили извънредно положение, та толкова полиция е струпана, и получих следния отговор: „Изпълняваме нареждане от София“. Тук искам да поднеса уважението си към редовите служители на МВР. Те си вършат работата. На въпроса ми- какво е това нареждане, отговорът беше: „Да не Ви изпускаме от очи“.

Да припомня законите и Конституцията на страната. Подобно нещо може да се случи по силата на Закона за събранията, митингите и манифестациите, който задължава организаторите на събранието или митинга, ако искат, да вземат необходимите мерки и да осигурят полицейско присъствие. Организаторите на тези срещи е БСП и не сме поискали полиция. Това може да се случи на основание на друг закон – Законът за местното самоуправление и местната администрация, където се казва, че кметът може да поиска такова присъствие, заради сигурността на мероприятието. Кметовете на населените места, в които бях, не са поискали такова присъствие. Следователно, всичко това беше извън рамките и нормите на закона.

Въпросите ми към премиера Борисов: кой, къде, в кой орган и на какво основание е решил всички мои срещи вчера да се провеждат под полицейско наблюдение? Второ, всяко мое движение в страната, оттук нататък  ще се следи ли и контролира от органите на МВР? Искам официален отговор от премиера Борисов, защото имам неофициална информация, че е решено това да бъде така. Трето, г-н Борисов, ние свободни хора, в свободна страна ли сме? Аз се чувствам свободен човек, но дали сме в свободна страна, под Ваше управление, вече се съмнявам. Четвърто, каква е целта на тази организация, пита Корнелия Нинова.

Ако е да ме ограничите в действията и думите ми, сте се объркали и това няма как да се получи. Ако е да респектирате хората да не идват на срещи с опозицията и да изказват свободно мнението, това е посегателство върху основни човешки конституционни и демократични права. Вече си позволихте да ходите по домовете, да пишете актове, да налагате глоби за изконното право на участие в митинги и протести. Не излизайте с обясненията, че се грижите за моята сигурност, няма информация тя да е застрашена. Ходя свободно сред хората, слава Богу, чувствам се добре там и нямам проблеми. Нямам нужда от това внимание на органите на МВР. Насочете тези пари, тази енергия там, където обещахте – полицаи във всяко село, а не полицаи след лидер на опозицията, посочва още лидерът на БСП.

Оценявам поведението на управляващите като грубо погазване на свободите и правата на гражданите, като полицейщина, като последен опит да спасите властта си с натиск, сплашване и наказание на инакомислещите български граждани.

Скъпи българи, не се страхувайте. Никой, ама никой, не може да ви отнеме правото, в рамките на закона, да мислите, говорите и действате различно от властта и от режима „Борисов“. Вие сте свободни хора. Дали ще живеем свободна държава, зависи от всеки от нас, казва в заключение Корнелия Нинова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика