Нинова предлага намаляване на заплатите на политическия елит

543 лева по-малко за депутатите и пропорционално намаление за президента, премиера, министрите и омбудсмана

Внасяме предложение депутатските заплати и тези на политическия елит да се намалят с 543 лв. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция в централата на БСП. По думите й това е увеличението, натрупано през последните 2 години на този парламент.

„Това представлява 18% увеличение на доходите“, каза Нинова. „Една несправедливост се случва от много време в политиката и за съжаление продължава. Несправедливост, която ние няколко пъти се опитваме да сложим край. Безуспешно досега - два пъти. Ще опитаме трети път. Става въпрос за увеличението на заплатите на депутати, министри, президент, омбудсман“, каза Нинова.

По думите й в ситуация, в която на улицата има десетки хиляди граждани, които протестират, в този момент да си увеличиш заплатата е неморално и абсолютно сбъркано поведение. „Заплатите на политическия елит ще се увеличат и то със задна дата с 90 лв. при положение, че знаем с колко се увеличават пенсиите", каза още Корнелия Нинова.

Внасяме проекторешение министърът на финансите да изработи и да предложи нова формула за изчисляването на заплатите на депутатите. Бихме искали тази формула да кореспондира с минималната работна заплата в страната, а не със средната“, каза Нинова. По думите й средната заплата не е най-добрия показател за доходите и неравенствата. „Много малка част от обществото получават много високи заплати, огромна част получават малки заплати. Средната между двете не показва реалното равнище на доходите в България. Това е изкривен показател“, допълни още Нинова. По думите й министърът е поел този ангажимент към БСП на парламентарен контрол в зададен въпрос него от заместник-председателят на парламентарната група Крум Зарков.

Заплатите на президента, премиера и министрите се формират на базата на депутатските.

Президентът получава два пъти колкото депутатите, премиерът - 55 процента повече от народните представители, министрите - 30 процента, омбудсманът - 90 процента от основното месечно възнаграждение на председателя на парламента.

Коментари

Задължително поле