Ница разследва руски сенатор за данъчни измами

Обвиненията предвиждат до 10 години затвор

Френски съд нареди официално разследване за данъчни измами на Сулейман Керимов, член на горната камара на руския парламент, който бе задържан в при пристигането си на летището в Ница в понеделник, предаде АФП.

Милиардерът Керимов бе освободен под гаранция от 5 млн. евро, след като бе принуден да предаде на местните власти паспорта си. Наложена му е подписка в полицията и забрана да напуска югоизточния департамент Алп Маритим, съобщи главният прокурор на Ница Жан-Мишел Претр.

За какво точно се отнасят обвиненията не се съобщава, но източник, близък до разследването, заяви, че Керимов е укрил десетки милиони евро от данъчните власти, докато купувал серия от луксозни имоти на френската Ривиера чрез посредници, вероятно кухи фирми. С подобни обвинения сенаторът е заплашен от 10 години затвор.

Арестът предизвика гневната реакция на Москва, която обяви, че ще положи всички усилия да защити депутата. “Взети са нужните мерки по линия на нашите дипломатически ведомства”, заяви вчера говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Той допълни, че Керимов защитава сам своите интереси.

Със състояние от $6,7 млрд. Сулейман Керимов (51 г.), родом от Дагестан, се нарежда на 20-о място по богатство в Русия. Бизнесът му е свързан основно с инвестиции в страната и в чужбина.

Коментари

Задължително поле