Нова Загора събира дарения за мемориал в памет на Светеца на народа

Откриваме дарителска кампания, за да изградим мемориален комплекс в памет на големия  лечител Влайо Жечев – съобщи кметът на Нова Загора Николай Грозев. Влайо Жечев /1894-1981г./ или дядо Влайчо е предрекъл двете освободителни и Първата световна война в началото на 20-ти век, с лечебната си дарба е помогнал на много бездетни семейства, без съд и присъда е бил натикан в лагерите на смъртта след 1944 година. Бил е подложен на гонение от властта и след това , но почти в нелегалност е продължил да лекува и да помага на хората без да им взема нито стотинка.  По тази причина още приживе е бил известен като Светеца на народа.

Мемориалът ще бъде построен в родното му Коньово, Новозагорско.  В селото има скромен музей с малкото запазени вещи на дядо Влайчо. „Интересът към личността му много нарастна през последните години. На 15-ти август, когато е рождената му дата, в Коньово пристигат с автобуси от цялата страна последователи на Бялото братство. Казват, че дядо Влайчо е бил определян за наследник на Петър Дънов. Идват и посетители, които са чували от близките си за него, за да видят къде е живял. Аз самият имах честта да го познавам и това ме прави щастлив” – обясни кметът Грозев.

Архитектурният проект за комплекса вече е готов, стойността му е малко над 4 хил.лева.  Мемориалът ще бъде изграден в парка на селото, ще има много градини с цветя, пейки и други удобства за посетителите.  Общата стойност на строителството заедно с цялостното оформление на комплекса ще възлиза на около 300 хил.лева

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони