Нова книга сваля маската на Кари Грант

София Лорен разбива сърцето му.

Разбивачът на сърца бил лудо влюбен в София Лорен, женил се пет пъти, но живял с мъж

Става баща на 62 години

Легендата на Холивуд Кари Грант признава, че е напълно измислен герой и през целия си живот е играл роля. Той е бил лудо влюбен в София Лорен, но се жени пет пъти за други, а всъщност е бисексуален и живее с актьора Рандолф Скот. Перфектният и сдържан джентълмен с волева брадичка тайно се лекува от своя нарцисизъм с психотерапия и LSD. И изобщо не се казва Кари Грант...

Това пише в новата биографична книга Cary Grant: A Brilliant Disguise (“Кари Грант: Брилянтна маскировка”) от Скот Айман, която се появи на пазара преди десетина дни.

Арчи от Бристол

Холивудската икона започва пътя си по доста труден начин. Той е роден с името Арчибалд “Арчи” Лийч в предградие на Бристол, Англия, през 1904 г. Семейството е със скромни възможности. Майка му така и не успява да се съвземе от загубата на първородното си дете и постоянно повтаря на Арчи, че е единствената, която мисли за него. Така, без да иска, тя предопределя бъдещите му отношения с жените.

Когато момчето е на 9, баща му изпраща майката в психиатрична клиника. То отива да живее при баба си, но тя е алкохоличка. “Можех да подуша ада от дъха ѝ”, спомня си актьорът. Чак през 30-те си години той разбира, че майка му е жива и я открива в приют за душевноболни. Но преди това, изключен от гимназията, успява да замине отвъд океана заедно с трупа акробати. Номерът му е да ходи на кокили. След разпадането на трупата продава вратовръзки като амбулантен търговец, но изпълнява и няколко дребни роли в комедии на Бродуей.

Холивуд го посреща добре

През 1931 г. заминава за Холивуд и си сменя името с по-подходящо за актьорска кариера. “Парамаунт” вижда потенциал в младежа, сключва договор с него и още през първата година го снима в десет ленти. През 1932 г. Кари се появява с Марлене Дитрих в “Русокосата Венера”, следва партньорство със звезди като Мей Уест, Ингрид Бергман, Катрин Хепбърн, Джинджър Роджърс, Мерилин Монро. Грант е един от любимците на Алфред Хичкок, който е известен с това, че не обича актьорите си.

През 50-те години актьорът основава собствена филмова компания. За последно се снима през 1966-а. След 40 години в киното и 73 филма се отдава на бизнеса - става част от борда на директорите на бижутерийната компания “Фаберже”, участва в управлението и на други фирми, включително авиокомпания. През 1970 г., въпреки че вече се е оттеглил от киноиндустрията, получава “Оскар” за цялостно творчество. Легендарният актьор издъхва на 29 ноември 1986-а на 82 години след мозъчен кръвоизлив. По негово желание е кремиран и прахът му е разпръснат над Тихия океан.

Жените в живота му

Красавецът, по когото въздишат милиони жени по света, не крие своята бисексуалност, въпреки че не я признава категорично. Дъщеря му Дженифър пък направо я отрича. Все пак, какво да си помисли човек, след като Кари и красавецът актьор Рандолф Скот живеят заедно в къща под наем и не се колебаят да позират на снимки около басейна.

Грант завързва отношения с актрисата Вирджиния Черил, която става първата му жена. Живеят тримата със Скот. Бракът им приключва за 10 месеца, в момента, когато тя се събужда и вижда как Кари я е стиснал за гърлото. “Аз обичах Кари; Кари обичаше себе си. Аз нямах шанс”, казва Вирджиния.

Съпруга номер две е богатата наследница Барбара Хътън. Тя прекарва дните си, играейки тенис, и нощите, приемайки гости. Не парите са водещи в техния брак, защото Грант се оказва единственият от седемте ѝ съпрузи, който не взема нито цент от нея дори след развода. Това не пречи Барбара да се оплаква, че Кари е съвсем различен от екранния си образ, че е студен и жесток. Приятелите му от онова време добавят, че е и голям скъперник. Той трудно давал повече от 5 долара за одеколон веднъж годишно, за Коледа. Прибирал наполовина изядения сандвич в хладилника и изрязвал копчетата, преди да изхвърли старата си риза.

Актрисата Бетси Дрейк е третата му съпруга, която настоява Грант да взема LSD под лекарски контрол. Повече от сто сеанса с наркотика наистина му повлияват - той престава да обвинява майка си, баща си и който и да било друг за двойнствеността, която си е изградил. “Представях си се като гигантски пенис, излитащ от земята като космически кораб”, признава актьорът.

И този брак е обречен, защото Кари се влюбва до полуда в София Лорен по време на снимките на “Гордост и страст”. Тя е по-млада от него с 31 години, но вече е избрала Карло Понти, който пък по това време е женен. Грант ѝ предлага брак, тя отказва, с което разбива сърцето му.

Четвърта съпруга на актьора става актрисата Даян Кенън. Грант я кара да взема LSD и тя го прави десетина пъти, но разбира, че това ще съсипе живота ѝ. “За него това беше път към бога, който го спасяваше, и той мислеше, че би могъл да спаси нашия брак, но дрогата не може да го направи”, пише по-късно Даян. Той е тиранин вкъщи и понякога ѝ вдига ръка, но въпреки всичко тя му ражда дъщеря. Кари обожава малката Дженифър. Тя се появява, когато той е на 62. Но и този брак не оцелява дълго - приключва за две години.
Кари Грант се жени още веднъж на 77 за Барбара Харис, която е с 46 години по-млада от него. Като директор по връзки с обществеността тя дипломатично успява да обуздае вечното му раздвоение. Най-накрая джентълменът Кари Грант и беднякът комедиант Арчи Лийч се помиряват.

Коментари

Задължително поле