Нова помощ за фирми със спад на приходите

Помощ ще получат и фирми, които не са затворени, но имат определен спад на оборота, обясни министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

Обсъждат мярката с бизнеса

Сумата все още не е ясна

Нова мярка за подпомагане на фирмите, на които не е забранено да работят, но имат голям спад на оборота спрямо времето преди пандемията, обмисля Министерството на икономиката. Това бе обявено след онлайн среща на министъра на икономиката Лъчезар Борисов и представители на НАП с хора от ресторантьорския бизнес.

Парите за подпомагане на бизнеса са остатъчните средства от REACT-EU, като целта на новата мярка да компенсира загубите на микро, малки и средни предприятия. Тя е в съвсем начален етап и е в дискусионна форма с бизнеса. Парите от REACT-EU са с лимит от 211 млн. лв. и включват, както средствата по мярката за “големите малки”, така и ресурса за новата процедура. Предстои да бъдат уточнени всички условия за кандидатстване по новата мярка. “С нея се надяваме да компенсираме не изцяло затворените сектори, а тези, които са регистрирали определен спад”, каза министър Борисов.

По отношение на изплащането на средства за подкрепа за затворени бизнеси заради Covid-19, в размер на 10% или 20% от оборота им за същия период на предходната година, беше уточнено, че три пъти е увеличен броят на служителите в НАП, които проверяват подадените заявление. Целта е в най-кратки срокове да бъдат изплатени всички пари.

Коментари

Задължително поле