Новите лобисти на Цветан Василев - шанс за индулгенция или пари на вятъра

Бившият председател на Външната комисия на Конгреса Едуард Ройс, когото Цветан Василев е наел за свои лобист във Вашингтон, е залят с критики заради тази си работа след оттеглянето от активната политика

Банкерът беглец дължи 8-годишният си престой в Белград на връзки с Кремъл

Бивш конгресмен работел в полза на Китай, Египет и Саудитска Арабия

Политици от ПП чакат с помощ от САЩ да превземат прокуратурата

Седмица след като „Труд News“ разкри , че бившият собственик на фалиралата КТБ е ангажирал още четирима лобисти, които да го представляват във Вашингтон, темата се оказа табу за медиите в България. Дори за онези, които гръмовно съобщиха в навечерието на Бъдни вечер как американският конгресмен Уорън Дейвидсън е започнал „да бие камбаната“ срещу главния прокурор Иван Гешев. Всъщност Дейвидсън бе изпратил едно писмо до американския министър на финансите, което изцяло се базира именно на дългогодишните твърдения на Цветан Василев и в което се настоява за санкционирането на българския обвинител №1.

Несъмнено най-голям интерес сред новите лобисти, наети от Василев, представлява Едуард Ройс. Той има забележителна 26-годишна кариера на конгресмен в Капитолия. Ройс е бил представител на Републиканската партия, какъвто е и авторът на писмото срещу Гешев - настоящият член на Камарата на представителите от Охайо Уорън Дейвидсън. Двамата дори са били заедно членове на Финансовата комисия на Конгреса - в края на политическата кариера на Ройс и в началото на тази на Дейвидсън. Именно тази професионална близост между настоящия лобист и действащия конгресмен, вероятно обяснява как твърдения, които в България сме свикнали да чуваме от задочно подсъдимия за източването на КТБ, се появиха в писмото от Капитолия.

Цветан Василев далеч не е най-известният клиент на Ед Ройс. В редица англоезични сайтове може да се срещнат публикации, които критикуват бившия политик за ролята му на лобист, какъвто става преди четири години.

Най-значимата позиция, която Ройс заема в своите близо три десетилетия пребиваване в Камарата на представителите, е председател на Комисията по външни въпроси.

През 2019 г. Ройс се оттегля от активната политика, за да стане политически директор в една от големите адвокатски кантори в САЩ - BrownsteinHyattFarberSchreck. В същата кантора работи и Саманта Карл-Йодер, дипломат с над 20-годишен стаж в Държавния департамент и различни посолства на САЩ по света, която също е сред новите лобисти на Цветан Василев. Продължителната им работа за държавата и последващото преминаване в полето на лобистите, което в Съединените щати е честа практика, дава повод обаче за статии със заглавието: „Въртящата се врата - от служба за правителството на САЩ до лобиране за диктатори“.

Заради лобиране в полза на Китай, Египет и Саудитска Арабия, Ед Ройс е подложен на сериозна критика в Щатите, макар в действията му да няма нищо укоримо откъм законова гледна точка.

Лобистът Ед Ройс критикува управляващите комунисти в Азия, но после лобира за китайски технологичен гигант, който шпионира в полза на комунистите

Така например Ройс става обект на обвинения, че сътрудничи на китайския технологичен гигант „Tencent“, макар да се е изказвал критично срещу методите на управление на комунистите в съседен Виетнам. Според журналистически публикации Ед Ройс лобирал китайската компания да избегне налагането на забрана в САЩ за популярното мобилно приложение „WeChat“. Недоволството идва от факта, че според американските власти компанията „Tencent“ неправомерно шпионира какви политически възгледи имат китайците, което нарушавало човешките права.

Негативни публикации има и спрямо другия, нает от Цветан Василев лобист - Саманта Карл-Йодер. Разследване на международна неправителствена организация, която работи за демократизирането на арабския свят, показва, че в рамките само на шест месеца през 2021 г. Саманта Карл-Йодер е контактувала в качеството ù на лобист на правителството на Египет с бившите си колеги от Държавния департамент цели 56 пъти.

Докато е конгресмен, Ед Ройс провежда официални срещи с египетския президент Абдел Фатах ас-Сиси, а по-късно започва да лобира за египетското правителство

Самият Ед Ройс пък е критикуван, че е помогнал на управлението на египетския президент Абдел Фатах ас-Сиси да издейства още 170 млн. долара към одобрени от Конгреса 1 млрд. долара военна помощ, въпреки сериозните критики на официален Вашингтон, че в Египет имало десетки хиляди политически затворници.

Бившият конгресмен е критикуван, че негова реч пред Камара на представителите се оказва напълно идентична с позиция на посолството на Саудитска Арабия за войната в Йемен, а по-късно Ройс става лобист на кралството

Най-сериозното сред обвиненията по адрес на бившия политик е свързано с негово изказване в качеството му на председател на Външната комисия на Конгреса. Пред Камарата на представителите Ед Ройс говорил в подкрепа на действията на Саудитска Арабия във водената война срещу терористични групировки в Йемен. По-късно се оказало, че речта на конгресмена е идентична с изявление на посолството на арабската държава по темата, разпространено по-рано от друга адвокатска кантора, която по същото време е била наета да лобира сред политическите среди във Вашингтон в полза на саудитците.

След напускането на Конгреса самия Едуард Ройс е ангажиран като лобист от правителството на Саудитска Арабия.

По всичко изглежда този път Цветан Василев е успял да наеме лобист със сериозни връзки, което кара укриващия се в Белград подсъдим бивш банкер явно да се чувства сигурен в успеха си. Последното обаче е много малко вероятно. Първо, защото все пак не става дума за безплатно прокарване на защитната теза на Василев в САЩ, а за пари, дадени от човек, изправен пред наказателен съд за най-голямата финансова измама в България. 

И второ, защото колкото и да иска да се представи пред Запада за техен съюзник и партньор, Василев съзнава, че на всеки е добре известен фактът, че той дължи своето 8-годишно пребиваване в сръбската столица на връзките си с близки до Кремъл олигарси. 

Наетият от Цветан Василев лобист се засича в Конгреса с колегата си републиканец Уорън Дейвидсън, който излезе с писмо, пълно с твърдения на подсъдимия бивш собственик на КТБ срещу българския главен прокурор

В настоящата глобална ситуация и на фона на острото противопоставяне между САЩ и Русия, този факт е достатъчен да направи безпомощен и най-добрия лобист във Вашингтон. 

Полезното в тази ситуация е, че в крайна сметка разочарованието ще е не само за Цветан Василев, но и за всички онези политици от „Продължаваме промяната“ и особено за скритите им ментори, които толкова много се надяваха, че писмото от Капитолия ще им помогне да превземат заветната цел - прокуратурата, за да си гарантират недосегаемост и да я ползват за бухалка срещу политически опоненти и икономически конкуренти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Разследване