Новите мутри

И добрият стар рекет е тук

Обикновена история. Блогърът Иво Мирчев за малко завчера да си изпати от едни момчета като тия, които в годините на добрия стар рекет нарекохме мутри. Нали си ги спомняте тия години – когато всеки собственик на магазин, автомобил или пари в брой плащаше на силовите групировки и си слагаше лепенка на прозореца, за да не го сбъркат с някой незастрахован.

Та пътувал Иво в наши дни из България и решил да спре на паркинг в старопрестолния град. Да, обаче гледа там: две лимузини с четири седмици в номерата се разположили на пет паркоместа, а край тях стърчат пет-шестима пазачи – чернодрешковци, дебеловрати, като изкопирани от архивните снимки за гангстерската война. Престрашил се той и помолил най-миловидния от тях да помести едната кола. По-нататък не е за разправяне...За отбелязване е само, че полицията потулила неговото обаждане на телефон 112 и чак, когато се разчул гафът й по телевизията, „установила“ , че двете МПС-та са на „80-годишно лице и фирма“. Полицейските говорители някак си пропуснаха да съобщят публичната тайна, че в тях се вози Роди Черния, прочут сводник от Варна, но репортажът се получи и без това. Десетки сайтове го препечатаха и един познат въпрос оглави за пореден път криминалните рубрики: „Връщат ли се мутрите?“

Между другото, ако имаше в медиите конкурс за най-глупаво и най-често повтаряно питане, това – „Дали се връщат мутрите?“ вероятно щеше да бие класическото „Как постигате успехи пред публика?“

Ако решите да напишете това питане в Гугъла, ще получите три възможни отговора за 0,31 секунди: 1) Мутрите не се връщат, защото не са си отивали 2) Мутрите принадлежат на миналото 3) Други.

Първият е верен, нас ако питате. Мутрите са си тук от миналия век, само дето са мутирали.

Доказателства искате ли?

Вижте в интернет определението за „мутра“. Недодялан, груб, физически силен, ниско интелигентен индивид, склонен към насилие спрямо другите. Понякога е със спортна подготовка – борец, каратист. Облечен е с анцуг и маратонки или с костюм. Обикновено е късо подстриган, със слабост към маркови часовници и злато. След влизането на България в ЕС се подвизава не само на улицата и в подземния свят, а и в законния бизнес, съчетан с незаконен – пране на пари, сметопочистване, контрабанда. В Уикипедията пише също така: „Мутрата е въплъщение на възтържествувалата духовна деградация и ограниченост, открояваща се заедно с хипертрофирала корпулентност, доминантно мислене и силови действия“.

Има ли някой, който не е виждал напоследък такъв човек?

Вие ли, госпожо? Къде живеете?

Как така не разбрахте например за оня футболен фен, който хвърлил взрив на стадиона, за да се почувства значим вероятно и ранил в окото полицайка?

А за негодника, пребил хирург от Бърза помощ, понеже не пристигнал на мига в махалата, за да излекува махмурлука на брат му?

А за оня данъчен, когото някой претрепал с остър кол на булеварда пред дома му?

А за бащата, саморазправил се с ритници със съученика на своя син?

А за дядото, ударил шамар на учителката, която не писала на внучката му петица?

Нима не се е случвало, мила госпожо, да видите на светофар шофьори, които се млатят, понеже някой някого изпреварил? Не сте ги гледала как крещят като побеснели орангутани – сигурни, че ще останат безнаказани!

А събирачите на дългове, госпожо, не са ли ви посещавали? Не ви ли напомнят някои от тях на гангстерите от 90-те, със златните ланци? Те също ви рекетират, обаче легално, не е ли така? Щом сте пропуснала да си платите сметката на мобилния оператор, знаете как е. Колекторските предприятия разполагат с личните ви данни, събират просрочени задължения с изтекла давност и ви стряскат, меко казано. Пък дългът ви нараснал от 29 лева на хиляда?

Мъжът ви е с малък бизнес, така ли? Вярвам ви, че го тормозят изнудвачи. И сега, и в миналия век, в разгара на гангстерската война, дребните собственици са лесните жертви, понеже като хем са повече, хем по-лесно се плашат. Рекетът си е рекет, има си правила и те са неизменни от епохата на ВИС и СИК досега.

Вчера ли ходихте в общината и си платихте, за да не бави чиновничката оная квитанция, без която ви затварят закусвалнята? Онзи ден ли дадохте на данъчната, да не ви глоби стократно? А рушветът в петък бутнахте за обществена поръчка, ако не греша?

Вземете ли думите, че не сте виждала мутра, назад!

Признайте си, че седнете ли пред телевизора, се оказвате тутакси с някоя мутра очи в очи? Показват ги в белезници понякога, но и в студията, където се оправдават чат-пат, но в повечето случаи акъл дават даже. И интервютата на големците се въртят все покрай тях.

Помните ли „назначените печеливши, наематели и концесионери на плажове“, дето вицепремиерът Симеонов ги спомена, че клатят държавата? Изброи ги: Маргените, Радо Слънцето и Маджо, които държат Обзор, Поморие, Бургас, Слънчев Бряг. Дежа вю...

Нещо като собствениците на футболни клубове Илия Павлов, Юри Галев, Маймуняка и други разни от трибуквените бригади – вечна им памет, които извадиха на стадионите бухалките и две десетилетия оттогава там вече не е безопасно място.

Леле, ами шефът на СДС Лукарски? Какви горили заведе на Националния съвет на партията, за да го пазят от кютека там. Камерите ги показаха: мутри, като за списание! „Няма как да ги сбъркаш с политици“, каза една дебела дама по БиТиВи.

Няма как ли? Ой, че глупост! Между политиците ни вече има толкова много тъпи муцуни, които познават само закона за силата, че ако се хванат на хоро, то сигурно ще обиколи ЦУМ, с Министерския съвет и градинката.

Имаме зам. шеф на парламента, примерно, обвинен за рекет на аптекари и даден на съд, че принуждавал наемател на пицария да му плаща и то с юмрук... Впрочем, те са доста мутрите в държавните кабинети, но ги няма още в папките по дело.

Някои депутати и депутатки не ви ли изглеждат като мутри и метреси от борческа дискотеки? Изглеждат, как да не изглеждат. Само дето не са в „Дескрим“ и в „Мираж“, а в стаите на групите им, наречени „парламентарни“.

Да не се заяждаме повече с управниците. Да погледнем модните тенденции като цяло. Какви мъже избират тиражните дами? Избират най-вече такива, които помпат мускули във фитнеса, демонстрират благосъстояние с огромни джипове и кохорта от телохранители, и обичат да създават суматоха, все едно дали отиват на курорт или на предизборна обиколка.

„Мутренските времена не се връщат!“, отсече неотдавна вътрешният министър. Той е прав в смисъл, че времената не са мръднали – колкото повече се променят май, толкова повече си остават същите.

Добре облечените бизнесмени

„Видите ли добре облечени бизнесмени да влизат в заведение, изнасяйте се най-добре.“ Спомняте ли си този разумен съвет? Даде ни го премиерът по-рано, като беше секретар на МВР. Съветът очевидно издържа проверката на много зими и лета. Причината е най-вероятно, че всяка страна има мутрите, които заслужава.

Коментари

Задължително поле