Българин е бил прегазен от тежкотоварен камион по време на работа в Италия

Вулкан изригна на малък остров в Япония Изригването не е причинило щети и няма жертви

Пожар от незагасена цигара евакуира жилищен блок в Перник, изгорял е 48-годишен мъж

Красимир Вълчев: 419 училища са в грипна ваканция, очаква се днес да бъде обявена в още учебни заведения

134 млн. евро са преките чуждестранни инвестиции във Веаликотърновска област за година Най-много са вложените средства в промишлеността

Апаши разкостват монтанско село

Газови бутилки избухнаха в библиотеката на Лионския университет, сградата гори По първоначална информация има един пострадал

Жена загина при катастрофа край Варна

Вицепремиерът Марияна Николова към бизнеса: Нашето сътрудничество създава „добавена стойност“

Повдигнаха обвинение на двама за притежание на близо 5 килограма коноп

Националното ни малцинство в Сърбия може да използва женски фамилни имена по правилата на българския език

Дават две данъчни облекчения за деца с увреждания

Отменен полет за Барселона остави близо 200 пътници на Летище София

Адвокатът на Харви Уайнстийн отказа да го защитава

Заловиха невръстен крадец, измъкнал ловко 400 лева от магазин Хлапакът влизал в бакалията като отварял секретната ключалка, а на излизане отново заключвал

Новите мутри И добрият стар рекет е тук

Обикновена история. Блогърът Иво Мирчев за малко завчера да си изпати от едни момчета като тия, които в годините на добрия стар рекет нарекохме мутри. Нали си ги спомняте тия години – когато всеки собственик на магазин, автомобил или пари в брой плащаше на силовите групировки и си слагаше лепенка на прозореца, за да не го сбъркат с някой незастрахован.
Та пътувал Иво в наши дни из България и решил да спре на паркинг в старопрестолния град. Да, обаче гледа там: две лимузини с четири седмици в номерата се разположили на пет паркоместа, а край тях стърчат пет-шестима пазачи – чернодрешковци, дебеловрати, като изкопирани от архивните снимки за гангстерската война. Престрашил се той и помолил най-миловидния от тях да помести едната кола. По-нататък не е за разправяне…За отбелязване е само, че полицията потулила неговото обаждане на телефон 112 и чак, когато се разчул гафът й по телевизията, „установила“ , че двете МПС-та са на „80-годишно лице и фирма“. Полицейските говорители някак си пропуснаха да съобщят публичната тайна, че в тях се вози Роди Черния, прочут сводник от Варна, но репортажът се получи и без това. Десетки сайтове го препечатаха и един познат въпрос оглави за пореден път криминалните рубрики: „Връщат ли се мутрите?“
Между другото, ако имаше в медиите конкурс за най-глупаво и най-често повтаряно питане, това – „Дали се връщат мутрите?“ вероятно щеше да бие класическото „Как постигате успехи пред публика?“
Ако решите да напишете това питане в Гугъла, ще получите три възможни отговора за 0,31 секунди: 1) Мутрите не се връщат, защото не са си отивали 2) Мутрите принадлежат на миналото 3) Други.
Първият е верен, нас ако питате. Мутрите са си тук от миналия век, само дето са мутирали.
Доказателства искате ли?
Вижте в интернет определението за „мутра“. Недодялан, груб, физически силен, ниско интелигентен индивид, склонен към насилие спрямо другите. Понякога е със спортна подготовка – борец, каратист. Облечен е с анцуг и маратонки или с костюм. Обикновено е късо подстриган, със слабост към маркови часовници и злато. След влизането на България в ЕС се подвизава не само на улицата и в подземния свят, а и в законния бизнес, съчетан с незаконен – пране на пари, сметопочистване, контрабанда. В Уикипедията пише също така: „Мутрата е въплъщение на възтържествувалата духовна деградация и ограниченост, открояваща се заедно с хипертрофирала корпулентност, доминантно мислене и силови действия“.
Има ли някой, който не е виждал напоследък такъв човек?
Вие ли, госпожо? Къде живеете?
Как така не разбрахте например за оня футболен фен, който хвърлил взрив на стадиона, за да се почувства значим вероятно и ранил в окото полицайка?
А за негодника, пребил хирург от Бърза помощ, понеже не пристигнал на мига в махалата, за да излекува махмурлука на брат му?
А за оня данъчен, когото някой претрепал с остър кол на булеварда пред дома му?
А за бащата, саморазправил се с ритници със съученика на своя син?
А за дядото, ударил шамар на учителката, която не писала на внучката му петица?
Нима не се е случвало, мила госпожо, да видите на светофар шофьори, които се млатят, понеже някой някого изпреварил? Не сте ги гледала как крещят като побеснели орангутани – сигурни, че ще останат безнаказани!
А събирачите на дългове, госпожо, не са ли ви посещавали? Не ви ли напомнят някои от тях на гангстерите от 90-те, със златните ланци? Те също ви рекетират, обаче легално, не е ли така? Щом сте пропуснала да си платите сметката на мобилния оператор, знаете как е. Колекторските предприятия разполагат с личните ви данни, събират просрочени задължения с изтекла давност и ви стряскат, меко казано. Пък дългът ви нараснал от 29 лева на хиляда?
Мъжът ви е с малък бизнес, така ли? Вярвам ви, че го тормозят изнудвачи. И сега, и в миналия век, в разгара на гангстерската война, дребните собственици са лесните жертви, понеже като хем са повече, хем по-лесно се плашат. Рекетът си е рекет, има си правила и те са неизменни от епохата на ВИС и СИК досега.
Вчера ли ходихте в общината и си платихте, за да не бави чиновничката оная квитанция, без която ви затварят закусвалнята? Онзи ден ли дадохте на данъчната, да не ви глоби стократно? А рушветът в петък бутнахте за обществена поръчка, ако не греша?
Вземете ли думите, че не сте виждала мутра, назад!
Признайте си, че седнете ли пред телевизора, се оказвате тутакси с някоя мутра очи в очи? Показват ги в белезници понякога, но и в студията, където се оправдават чат-пат, но в повечето случаи акъл дават даже. И интервютата на големците се въртят все покрай тях.
Помните ли „назначените печеливши, наематели и концесионери на плажове“, дето вицепремиерът Симеонов ги спомена, че клатят държавата? Изброи ги: Маргените, Радо Слънцето и Маджо, които държат Обзор, Поморие, Бургас, Слънчев Бряг. Дежа вю…
Нещо като собствениците на футболни клубове Илия Павлов, Юри Галев, Маймуняка и други разни от трибуквените бригади – вечна им памет, които извадиха на стадионите бухалките и две десетилетия оттогава там вече не е безопасно място.
Леле, ами шефът на СДС Лукарски? Какви горили заведе на Националния съвет на партията, за да го пазят от кютека там. Камерите ги показаха: мутри, като за списание! „Няма как да ги сбъркаш с политици“, каза една дебела дама по БиТиВи.
Няма как ли? Ой, че глупост! Между политиците ни вече има толкова много тъпи муцуни, които познават само закона за силата, че ако се хванат на хоро, то сигурно ще обиколи ЦУМ, с Министерския съвет и градинката.
Имаме зам. шеф на парламента, примерно, обвинен за рекет на аптекари и даден на съд, че принуждавал наемател на пицария да му плаща и то с юмрук… Впрочем, те са доста мутрите в държавните кабинети, но ги няма още в папките по дело.
Някои депутати и депутатки не ви ли изглеждат като мутри и метреси от борческа дискотеки? Изглеждат, как да не изглеждат. Само дето не са в „Дескрим“ и в „Мираж“, а в стаите на групите им, наречени „парламентарни“.
Да не се заяждаме повече с управниците. Да погледнем модните тенденции като цяло. Какви мъже избират тиражните дами? Избират най-вече такива, които помпат мускули във фитнеса, демонстрират благосъстояние с огромни джипове и кохорта от телохранители, и обичат да създават суматоха, все едно дали отиват на курорт или на предизборна обиколка.
„Мутренските времена не се връщат!“, отсече неотдавна вътрешният министър. Той е прав в смисъл, че времената не са мръднали – колкото повече се променят май, толкова повече си остават същите.

Добре облечените бизнесмени

„Видите ли добре облечени бизнесмени да влизат в заведение, изнасяйте се най-добре.“ Спомняте ли си този разумен съвет? Даде ни го премиерът по-рано, като беше секретар на МВР. Съветът очевидно издържа проверката на много зими и лета. Причината е най-вероятно, че всяка страна има мутрите, които заслужава.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (10)

  1. Какви нови мутри? Те са си тук и вече трето правителство управляват. Гласувайте пак за тях.

  2. Мутрите не са си отивали или изчезвали, просто работят в комбина с чингитата. Да сте видели някоя озвестна мутра, която не е агент на ДАНС ? А началника на мутрите крадецо бойко къде е?

  3. За съжаление мутрите са си постоянно тук.Вярно-тяхното силно време беше основно през 90-те години на миналия век.Обаче и сега ги срещам.Като видите бмв,Мерцедес,ауди или Порше-90 % мутра ще е шофьорът.Ако пък искате да видите преобладаващо присъствие на мутри на едно място-идете в който искате фитнес.Известно е,че там главорезите постоянно поддържат форма.За да сломяват по-лесно съпротивата на жертвите си.Защото те са влюбени в насилието.Те отдавна са го разбрали,че имат ли груба физическа сила-проблеми няма да имат.Те предпочитат да те гледат лошо,на кръв,отколкото засмяно.Защото това е тяхното естествено състояние.Те винаги имат красиви гаджета.Хубавите момичета предпочитат дебеловратите говеда пред интелигентните мъже.Има ли изключения?Посочете ми ги.Усещам,че и писалият над мене „велимир“ е тъпа мутра.Просто профилът,който този кретен сам е избрал е на нискоинтелигентен тип,злобар,мразещ САЩ и бат Бойко и способен на ужасно насилие.

  4. Така е другарко Заркова , само че така е от 1944 г.досега и манталитета и на управляващи и на бандити е все такъв какъвто го бяха дори записали в чл 1 на Живковата конституция- щом си партиец/от БКП/ закона не те лови и за убиеш някого на публично място ще излезе че се е самоубил а свидетелите изведнъж ще си загубят паметта и така..Преходът е продължение на онези 45 години комунистичеки бандитизъм с тази разлика че сега другарите станаха депутати , християни и богати даже ни учат на демокрация.

    1. Ах ти камино пъпчасало пубртетче!Живял ли си тогава идеотче?Това просто не можеше да стане!!В 2 часа през ноща съм ходил 2 часа от площад Баба Неделя до Дървеница с гаджето спокоен!!Разбра ли тролче побъркан!!

  5. Тази измет се ражда от връзките на политическите твари с престъпния свят. Обаче българската овца си заслужава отношението и трябва да бъде стригана до кръв.

  6. Генерал от ДС събра преди години млади,здрави и яки момчета на плажа и им раздаде торби с пари.Преобладаваха преди всичко трениращите борба,но имаше и от други видове спортове.На всеки му бе казано в каква сфера на икономиката,живота,шоу бизнеса,спорт и т.н. може да „шета“ и какво да прави.Младите момчетии се оядоха и някои от тях се поизчистиха един друг,докато един ден решиха да ликвидират и този ,който им е дал торбите с пари.Някои излязоха по умни и хитри и сега са вече „солидни бизнесмени“ , но пустата му парвенющина понякога избива наяве и показва същността им.

  7. Ми то боко открито си каза, че гинка няма да остане с повече от 10% от чез.

  8. „Велемирците“ сте ми ясни – гнусни, мазни, евтино платени циганки магистралки с акъл и морал колкото едно аспиринче, така че е безсмислено да спори човек с вас. Но за останалите съм длъжен да кажа, че всички сте пропуснали да забележите два важни факта от статията. 1. Че колите са регистрирани на „80 годишно лице….“ и 2. Че колите и лицето са от Варна. Като извадите от 80 – 30 /годините на „прехода“/ то се получава 50 г. , т.е. лицето в годината на падането на Бай Тошо е на пределна „генералска“ възраст и се занимава с „престъпна дейност“.Малоумниците от вас нямат и представа че мутри над 30 години нямаше по онова време в зората на Групировките. По възрастни бяха само служителите на Червеното МВР и Червената Държавна сигурност, които контролираха „лудите млади“ вършещи мръсната работа, която се заключаваше в разчистване на пазара и бизнеса от „НЕназначени от Партията“ предприемачи. Тогава куцо и сакато се беше хвърлило да прави бизнес, но сред тълпата редови тъпаци имаше и много наистина инициативни, умни, работливи българи, които въпреки липсата на Партийни връзки започнаха да успяват, а това не беше предвидено от „Планът Луканов- Авдеев“ в който успехът беше определен за „Партийната Комунистическа номенклатура и приятели“, която още преди „масовата приватизация“ започна да придобива „народното имущество“. Спомнете си Илия Павлов и неговият „Мултигруп“, който беше на руската каишка на Газпром, както и Г-13 всичките отрочета на Партията. Тогава същите генерали от ДС и МВР преди икономиката, приватизираха първо нелегалните държавни канали за контрабанда на оръжие, наркотици, хора, проститутките и незаконната търговия с валута. Така че нашият 80 г. е с ясен профил. Това че е от Варна също е показателно, тъй като „Морската столица“ е единственият останал резерват от времето на мутрите. Градът от 30 г. не е нито на варненските граждани, нито на кмета и местната администрация, нито на държавата, а на ТИМ. А както е казал поетът „Кой не знае ТИМ, кой не е чувал за него?“, на всички ни е ясно че това единствената трибуквена автентична групировка, която не умря и не се разпадна, която още тогава завладя напълно града и вече е негов „законен собственик“. На всеки също е ясна генетичната връзка точно с БКП, ДС и МВР, както и особенната роля на Русия, Руските пари и Руските служби в групировката. Може да се каже, че властта във Варна в действителност е Руска, а ТИМ са просто нейният „пророк“. Така нещата стават прекалено ясни за всички.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.