Новите филми на Вим Вендерс и София Копола на голям екран в България

„Прекрасни дни“

Престижните продукции „Прекрасни дни“ и „Присила“ с премиери у нас

Тазгодишното издание на София филм фест започва на 13 март 

Програмата ще представи и избрани заглавия за децата 

„Купа Волпи“ за най-добра актриса, присъдена на изящната Кейли Спейни

Селекционер на творбите за малките зрители е Андрей Хадживасилев 

„Прекрасни дни“ на Вим Вендерс  и „Присила“ на София Копола са две от най-интригуващите заглавия в програмата на 28-ия София Филм Фест, който започва на 13 март. „Прекрасни дни“ е най-новата перла в богатата филмография на легендата Вим Вендерс. В Кан филмът бе номиниран за „Златна палма“ и удостоен с наградата на Екуменическото жури, а Коджи Якушо получи приза за най-добър актьор. Филмът е и сред претендентите за Оскар за най-добър международен филм.

Сюжетът проследява един чистач на тоалетни в Япония, който пътува между различните си работни места, а саундтракът на живота му е съставен от класическа рок музика, подбрана лично от Вендерс. „Режисьорът умело изгражда привидно простата структура на филма, наблюдавайки малките подробности от ежедневната рутина с емпатия, топлота и разбиране, а те постепенно, почти незабележимо увеличават емоционалната сила на разказа. Той е обезоръжаващ с абсолютната липса на цинизъм – уникална творба на опитен майстор, който дълго и дълбоко е размишлявал върху всичко, което придава смисъл на живота ни.,“ пише Дейвид Руни за „The Hollywood Reporter“.

С престижната награда „Купа Волпи“ за най-добра актриса, присъдена на изящната Кейли Спейни, новият филм на София Копола „Присила“ фокусира интереса на киноманите още от премиерата в програмата на Венецианския фестивал, където получи номинация за „Златен лъв“. До момента Спейни има десет номинации за своето превъплъщение в любимата Присила на „Краля на рока“ Елвис Пресли.

Кадри от „Присила“

София Копола създава сценария по биографията „Elvis and Me“ с благословията на Присила Пресли и съавторката на книгата Сандра Хармън, като в центъра на историята е невинното и чаровно младо момиче, в което се влюбва легендарния и неустоим Елвис. Тази предизвикателна роля е поверена на един от най-търсените млади актьори – Джейкъб Елорди. През гледната точка на любимата на Елвис, Копола разказва за непознатата страна на един велик американски мит. Историята за дългото ухажване и бурния брак на Елвис и Присила – от германската военна база до приказното имение в Грейсленд – е проникновен и конструиран с внимание към детайлите портрет на любовта, фантазията и славата. „Бях развълнувана от мемоарите на Присила Пресли за преживяното от нея като млада жена в Грейсленд и се опитах да пресъздам усещането да влезеш в света на Елвис и да го напуснеш, за да откриеш собствения си живот. За мен като творец е важно да покажа света през очите на героинята си, без да я осъждам,“ споделя за работата по своя най-нов филм София Копола. „Присила“ ще бъде филмът, който българската публика ще може да види в Зала 1 на НДК във вечерта на раздаване на наградите на 28-ия София Филм Фест – 23 март, и американската гала на фестивала.

„Големи мечти“

Фестивалът има и програма за детски творби с главен селекционер режисьорът Андрей Хадживасилев. Новият филм на чешкия сценарист и режисьор Даниел Панек носи заглавието „Големи мечти“ и връща спомените на няколко поколения към края на миналия век и зимната олимпиада в Нагано, Япония. Тогава чешкият отбор по хокей на лед печели така жадуваната олимпийска титла и всички младежи в родината искат да бъдат като своите идоли. 11-годишният Дом организира отбор, който ще се изправи срещу хокеистите от съседното село и задължително трябва да завоюва победа.

„Кокоша ферма“

В детската рубрика е и филмът на германския режисьор Щефан Вестервеле „Бягството на Фин“. Една история, изпълнена с емпатия и приключения история за порастването на Фин, който се чувства самотен и забравен след развода на родителите си, особено когато трябва да пътува между къщите на майка си и баща си. А „Кокоша ферма“ е дело на канадския режисьор Себастиен Ганье, получил две награди за най-добър международен детски филм на фестивала „SCHLiNGEL“ – на MDR и на „Клуба на фестивалните деца“. Публиката в София ще се срещне с предприемчивия 12-годишен Макс, който ентусиазирано работи за създаване на ферма със стотици кокошки-носачки в плевнята на братовчед си, с негова помощ и със съдействието на млада инфлуенсърка, която споделя клипове за... домашно земеделие.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Кино