Новите жилища във Варна поскъпват най-много

Варна е на първо място по повишение на цените на новите апартаменти.

Според националната статистика

Увеличението на стойността им в рамките на година е с 35,3%

Средното повишение за страната е 16%

Сред големите градове в страната най-много са поскъпнали жилищата ново строителство във Варна – с 35,3% за година, показват данни на Националния статистически институт. При старото строителство Варна отново е на първо място по най-голямото покачване на цените с 18,3%.

Така Варна отново се изкачва на първо място по общо поскъпване на новото и старото строителство сред големите градове в страната с над 120 хил. жители, след като преди това две поредни тримесечие на първо място беше Русе. През първото тримесечие на годината цените на апартаментите и къщите във Варна са с 23,5% по-високи спрямо същия период на миналата година. Варна е градът с най-голяма разлика в движението на цените на ново и старо строителство. Тези данни на НСИ не включват продажбите в курортни комплекси.

Имотите в останалите пет големи града с над 120 хил. жители също поскъпват в рамките на година. Покачването на цените на жилищата във Варна и София е близко по размер, а в останалите големи градове поскъпването е по-малко.

На второ място по общо поскъпване на къщите и апартаментите е София с ръст от 18,2% за година. Второто място се дължи, както на голямото поскъпване на новото строителство в столицата, така и на значителното повишаване на цените на старите жилища. Но в столицата има съществена разлика при движението на цените на новото и старото строителство. В София цените на новите апартаменти в рамките на година са нараснали с 25,3%, а при старото строителство поскъпването е с 13,3%.

В столицата цените на жилищата в нови сгради нарастват с 25,3% за година.

На трето място в класацията по общо покачване на цените на жилищата е Бургас с 12,3% за година, показват данните на НСИ. В морския град цените на съществуващите апартаменти и къщи са нараснали с 12,7% за година, което поставя Бургас на трето място по този показател, след Варна и София. При новите жилища в Бургас е регистрирано подобно покачване на цените – с 11,1% за година. Бургас е градът с най-малка разлика между движението на цените на жилищата ново и старо строителство.

Движението на цените на новото строителство до голяма степен зависи от това какви имоти излизат на пазара. Ако са завършени повече луксозни жилища цените са по-високи, но ако на пазара излязат апартаменти в по-обикновени кооперации, средните цени на сключените сделки са по-ниски и съответно отчетеното поскъпване също е по-малко, а може да бъде регистриран и спад на цените.

На четвърто място по поскъпване на имотите за година е Русе с общ ръст на цените от 9,2%. От НСИ не са публикували каква е промяната на цените на апартаментите и къщите ново строителство в Русе. Но жилищата старо строителство в града са поскъпнали с 3% за година.

Петото място в класацията е за Стара Загора. Имотите в града са поскъпнали с 8,8% за година. При новото строителство ръстът на цените в града е с 10,5%. А при съществуващите жилища поскъпването е с 8,1%.

На шеста позиция е Пловдив с повишение на цените на къщите и апартаментите със 7,7% за година. Цените на новите жилища в града са нараснали с 4,2%, но съществуващите апартаменти и къщи са поскъпнали с 10,7%.

Любопитно е, че в два от шестте най-големи града в страната покачването на цените на съществуващите къщи и апартаменти е по-голямо отколкото на новите. В София, Варна и Стара Загора поскъпването на новото строителство е по-голямо, а за Русе няма данни. През 2020 г. във всички големи градове на страната старото строителство се представя по-добре по отношение на движението на цените. След това обаче, това се промени и сега в редица градове поскъпването на новото строителство е по-голямо отколкото на съществуващите апартаменти.

Общо за страната жилищните имоти са поскъпнали с 16% за година, показват данните на НСИ. При новите ръстът на цените е с 19,3%, а при съществуващите – с 14,1%.

Само в рамките на първото тримесечие на годината лидер на пазара е Варна с повишение на цените на имотите с 9%. Лидер по поскъпване на старото строителство през тримесечието е Пловдив с 9,5%, а при новото строителство на първо място е Стара Загора с повишение на цените от 12,2%.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти