Нахапаният от питбул професор ще съди собственика му: Анцугът ми беше напоен с кръв, а той си тръгна

Австралия няма да подпише Пакта на ООН за миграцията

Димитър Петров, Специализирана прокуратура: Имаме безспорни доказателства по случая с ДАБЧ

Италианските власти конфискуваха имущество на мафията в Рим

Отбелязваме Въведение Богородично

Очаква се наднормено замърсяване на въздуха в части на София днес

Шведската академия сформира нов Нобелов комитет по литература

Тръмп помилва пуйките Грахче и Морков

Нова коалиция в британския парламент ще спира Брекзит

Япония праща мисия до един от полюсите на Луната

Мевлют Чавушоглу: Сделката за руските С-400 не може да бъде отменена

Започва филмовият фестивал в Банско

Тръмп е предал показнията си за руска намеса в изборите на прокурора Робърт Мюлер

НАСА разкри къде ще кацне следващият марсоход

И днес ще вали

Нови матури след 7-ми клас (ОБЗОР) Седмокласниците ще полагат изпити на материала от последните три години

От догодина оценките от НВО ще бъдат вписвани в дипломата за завършен седми клас, а не както до сега – като текущи.

От следващата учебна година седмокласниците ще полагат изпити на материал от 5, 6 и 7 клас, а не както досега само от последната година. Националното външно оценяване (НВО) ще запази двата модула – по Български език и литература (БЕЛ) и по математика. В модула по литература ще влязат творбите само от 7 клас, а в този Български език – задачи от 5, 6 и 7 клас. Това заяви Евгения Костадинова, директор на дирекция “Съдържание на предучилищно и училищно образование” в МОН. Тя уточни, че целта е да се направи проверка на това дали децата са усвоили базисни умения и компетентности.

От министерството на образованието допълват още, че ще се запази времетраенето на изпита по БЕЛ – 150 минути, както и че са избрани 14 теми от учебното съдържание от 5,6,7 клас чрез анкета, включваща над 5000 учители. Задачите с пълно описание по математика в новата матура се увеличават от 2 на 3, за сметка на тези с кратък отговор, а правото на учениците да използват свитък с формули, се запазва. От догодина оценката от НВО ще бъдат вписвани в дипломата за завършен седми клас, а не както до сега – като текущи. Те ще се взимат и като балообразуващ елемент при кандидатстването след седми клас.

Експертите на МОН обясниха, че промените се правят, тъй като от следващата учебна година ще завърши випускът по изцяло нови програми, нови образователни стандарти и учебници.

Засега е планирано изпитите да са между 17-20 юни, което означава, че няма да съвпадат с датите на матурите след 12 клас. Кампанията по кандидатстването се очаква да продължи до началото на август.

“Много родители се оплакаха, че изпитите ще се провеждат при високи температури през юни, което не е основателно”, коментира образователният министър Красимир Вълчев.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Тези хора нямат умора. Колкото повече „реформи“ правят, толкова по-неграмотни стават учениците. Всичко що годе читаво, на което все още се разчита, получи образованието си в социалистическа България.

  2. всеки който ми каже че българския е по-лесен от математиката да си ебе мамата!
    аз дори не си спомням какво учих в 5-ти клас.
    поне да сложат и по математика 5,6,7 мишките

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.