Спипаха старинни предмети в дома на 67-годишен от Пловдивско

Геймърите се появиха на спортни игри

Министър-председателят иска закон за партийната субсидия (ВИДЕО)

Нено Димов: Главният прокурор ще има задължението веднъж годишно да прави отчет пред парламента

Веганът Добрин спечели „Игри на волята“

Томас от „Игри на волята“ пред „Труд“: След предаването станах по-мил и земен

Тежка катастрофа затруднява движението по АМ “Тракия“ (ВИДЕО)

„Ферари“ шампион в симулатора

Странен накит променя средновековната история Златната Орда определяла политиката на европейците през ХІІІ-ХІV в.

Премиерът Борисов: Създаваме ново звено – независим прокурор, който разследва и не докладва на главния прокурор С приетия днес проект затваряме кръга от поети ангажименти към председателя на Европейската комисия

Разломът между основните играчи в НАТО Време на промени - Европа в центъра на геополитическото преформатиране

Стабилно е състоянието на пострадалите при авария в цех за биогаз в ямболското село Симеоново

Заледени пътища и катастрофи затрудняват трафика

Дара Екимова снима гаджето си в коледна песен

Тръмп призова Световната банка да преустанови отпускането на кредити на Китай

Нови матури след 7-ми клас (ОБЗОР) Седмокласниците ще полагат изпити на материала от последните три години

От следващата учебна година седмокласниците ще полагат изпити на материал от 5, 6 и 7 клас, а не както досега само от последната година. Националното външно оценяване (НВО) ще запази двата модула – по Български език и литература (БЕЛ) и по математика. В модула по литература ще влязат творбите само от 7 клас, а в този Български език – задачи от 5, 6 и 7 клас. Това заяви Евгения Костадинова, директор на дирекция “Съдържание на предучилищно и училищно образование” в МОН. Тя уточни, че целта е да се направи проверка на това дали децата са усвоили базисни умения и компетентности.

От министерството на образованието допълват още, че ще се запази времетраенето на изпита по БЕЛ – 150 минути, както и че са избрани 14 теми от учебното съдържание от 5,6,7 клас чрез анкета, включваща над 5000 учители. Задачите с пълно описание по математика в новата матура се увеличават от 2 на 3, за сметка на тези с кратък отговор, а правото на учениците да използват свитък с формули, се запазва. От догодина оценката от НВО ще бъдат вписвани в дипломата за завършен седми клас, а не както до сега – като текущи. Те ще се взимат и като балообразуващ елемент при кандидатстването след седми клас.

Експертите на МОН обясниха, че промените се правят, тъй като от следващата учебна година ще завърши випускът по изцяло нови програми, нови образователни стандарти и учебници.

Засега е планирано изпитите да са между 17-20 юни, което означава, че няма да съвпадат с датите на матурите след 12 клас. Кампанията по кандидатстването се очаква да продължи до началото на август.

“Много родители се оплакаха, че изпитите ще се провеждат при високи температури през юни, което не е основателно”, коментира образователният министър Красимир Вълчев.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Тези хора нямат умора. Колкото повече „реформи“ правят, толкова по-неграмотни стават учениците. Всичко що годе читаво, на което все още се разчита, получи образованието си в социалистическа България.

  2. всеки който ми каже че българския е по-лесен от математиката да си ебе мамата!
    аз дори не си спомням какво учих в 5-ти клас.
    поне да сложат и по математика 5,6,7 мишките

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.