Ново сдружение развива района на Кресненското дефиле Сред първите задачи на организацията е възстановяване на площите, засегнати от пожарите това лято

Представители на над 20 неправителствени организации и водещи университети учредиха сдружение „Бъдеще за човека и природата в Кресненското дефиле”, чиято основна цел е цялостно развитие на района. Идеята на организаторите, сред които експерти от Лесотехническия университет, от Университета по архитектура, строителство и геодезия и Камарата на строителите в България, е да работи за проучване, опазване и насърчаване на икономическото, културно и екологично развитие на дивата флора и фауна на територията на дефилето.

За председател на организацията е избран Владимир Харизанов от сдружение “Зелена Кресна”, а по думите му една от първите задачи е да се разработят лесоустройствени проекти за пълното възстановяване на растителните и животински видове, засегнати от опустошителните пожари това лято. Ще се работи и за развитието на зони за отдих, спорт, туризъм и развлечения. Към тях ще бъдат обособени търговски, хотелски и СПА зони, за да може повече хора да се възползват от богатството на минералните извори в региона. Предвижда се и определяне на зони за биоземеделие и животновъдство. Така, според учредителите, може да се засили интересът към района и да се привлекат инвестиции.

„Целта ни е да търсим и привличаме средства по различни програми и да подпомагаме общините и малките населени места в подготовката на проекти и тяхната реализация. Ще работим и за изграждането на мрежа от спонсори, дарителски кампании, специални проекти за набиране на средства и други подобни” , обясниха от сдружението.

Учредители на сдружението „Бъдеще за човека и природата в Кресненското дефиле”

Лесотехнически университет
Университет по архитектура, строителство и геодезия
Камара на строителите в България
Федерация на потребителите в България
Българска асоциация на пострадалите при катастрофи
Български ловно-рибарски съюз
Сдружение „Клъстер зелен транспорт”
Българска асоциация за селски и екологичен туризъм
Сдружение „Клъстер Уелнес БГ”
Екологично сдружение „Марица 2004”
Съюз Интелигентна България
Балкански център за устойчивост и екоинженеринг
НГК „Природата за хората и регионите”
Българска браншова асоциация „Пътна безопасност”
Съюз на ландшафните архитекти
Сдружение „Български будители”
Сдружение „Зелена Кресна”

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.