Нов голям протест на хотели, ресторантьори и превозвачи

Масов протест на туристическия и транспортен бизнес подготвят за 28 септември. Снимка: Булфото

Оставете ни да работим, настояват от туристическия бизнес

Исканията ни са икономически, нямаме политически цели, категорични са от бранша

Помощите да отидат за медици и ваксинации

Оставете ни да работим и насочете средства и усилия към ваксинационна кампания и подкрепа за лекари, родители и деца. За това призовават от Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и Сдружението на заведенията в България (СЗБ).

Днес туристическият бизнес се срещна със служебния министър Стела Балтова, за да обсъди правилата, по които фирмите ще получават помощ заради пандемията. Според представителите на заведенията обаче подобни разговори са закъснели и е трябвало да се случат преди приемане на актуализацията на бюджета. Тъй като вече е ясно, че помощ ще получат компаниите, които имат поне 30 на сто спад от оборота в сравнение с 2019 г. Но при такъв огромен спад, фирмите ще са фалирали и няма да имат нужда от подкрепа, подчертават от организациите. Според тях и безвъзмездната помощ до 30 хил. лева е крайно недостатъчна.

Още повече, че схемите за помощ на бизнеса са в ръцете на министерствата на финансите, икономиката и на социалната политика, а не на туристическото, допълват от сектора. И припомниха, че временният здравен министър Стойчо Кацаров също е поискал предложения от тях преди да бъде разпуснат предходният служебен кабинет, но нито едно от внесените от бранша искания и решения не е взето предвид.

От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация междувременно излязоха с призив протестите на туристическия бранш да не бъдат яхани от политически сили, тъй като исканията им са изцяло икономически.

“Ако ни оставите на спокойствие, ние няма да имаме нужда от подаянията, които сте предвидили за нас и може да ги насочите към развитие на ваксинационната кампания, в подкрепа на лекарите, в подкрепа на родителите и децата”, категорични са от БАЗ и СЗБ. Туристическият и транспортният сектор заедно подготвят масов протест на 28 септември за правото си на труд и за това икономически мерки да съпътстват здравните.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм