Нов парк западно от гребния канал ще изграждат в Пловдив

Последният голям парк, който се предвижда да се изгражда в следващите години в Пловдив, ще се намира на запад от гребния канал, съобщи в сряда кметът на града Иван Тотев. Със съдействието на експерти от Лесотехническия университет в София е разработена устройствена концепция на парк "Отдих и култура", целяща превръщането на територията в атрактивна обществена зона за отдих, туризъм и спорт. Вече има и готов проект. Предвижда се изграждането на мощен зелен пояс и залесяването на 300 дка с местни видове дървета.

Разширението на парк "Лаута" в Пловдив ще достигне 65 дка след реализиране на тазгодишните залесителни кампании, стана ясно днес. Кметът на Пловдив Иван Тотев, зам.-кметът по спорта Георги Титюков и кметовете на шестте района в града под тепетата засадиха нови чинари и брястове с помощта на волейболните шампионки от "Марица" (Пд) и баскетболистите от мъжкия тим на "Академик Бултекс-99" (Пд). "Над 80 на сто от дърветата се захващат добре, защото ОП "Градини и паркове" предварително облагородява почвата и изгражда поливни системи", съобщи градона налникът Тотев. Той отбеляза, че през последните години след обогатяването на растителността на Сахат тепе, Бунарджика и подножието на Младежкия хълм, разширението на парк "Лаута" е най-мащабната озеленителна кампания в рамките на града.

Кметът на район "Тракия" Костадин Димитров увери, че до есента предстои да бъдат премахнати последните т. нар. "ранчета", където граждани си отглеждат зеленчуци на общинска земя, и теренът ще се подготви за последния етап от разширението на парка. Предвижда се изграждането на детска площадка и на паважна алея между Зона А-10 и Зона А-12. "Само през последната седмица в "Лаута" са засадени 50 чинара и 60 бряста. В събота към тях ще бъдат добавени още 70 чинара, дарени от фирма "Либхер", с което броят на новите дървета в парка ще стане 180", допълни директорът на ОП "Градини и паркове" Стоян Алексиев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България