Нов софтуер на компютъра за електронните услуги на НАП

За да ползвате електронните услуги на НАП след 17 февруари трябва да имате последната версия на използвания браузър за достъп до интернет. Допълнителна информация можете да получите на тел. 0700 18 700.

По-високи изисквания за сигурност в интернет влизат в сила от 17 февруари

С Windows 7 може да има проблеми

Използвайте последна версия на браузъра

По-високи изисквания за сигурност в интернет налагат всички граждани и фирми, които ползват електронните услуги на НАП, да актуализират браузъра си (софтуера за разглеждане на информация в интернет), като инсталират на компютъра последната му версия.

За повишаване на сигурността в обмена на данни между приходната агенция и клиентите и допълнителна защита на информацията от 17 февруари 2020 г. всички електронни услуги, предоставяни от Националната агенция за приходите, ще бъдат достъпни само, чрез използването на криптографски транспортен протокол, версия 1.2 (TLSv1.2.). Този протокол се поддържа от новите версии на най-популярните браузъри, но невинаги се поддържа от по-стари версии на браузъри и операционни системи.

За безпроблемно използване на е-услугите на НАП след 17 февруари са необходими: компютър с операционна система, която е в поддръжка от производителя, с коректно инсталиран софтуер за работа с електронен подпис - Windows 8; 8.1 (преустановена стандартна поддръжка на 9 януари 2018 г. с налична разширена поддръжка до 10 януари 2023 г.); Windows 10 (32bit и 64bit), Linux (32bit и 64bit) или OSX (64bit); Web браузър: Internet Explorer/Edge, Google Chrome или Mozilla Firefox в актуални версии, поддържащи TLS 1.2; Java, версия 8. х.

Старият Windows XP не се поддържа от производителя от доста години и затова последните версии на браузърите може да не тръгнат на него. На 14 януари 2020 г. Microsoft спира поддръжката и на Windows 7, което означава, че всеки компютър с нея ще продължи да работи, но ще стане по-уязвим към рисковете за сигурността и различни вируси, защото вече няма да получавате актуализации на софтуера. На Windows 7 може да бъдат инсталирани последните версии на браузърите, което ще позволи ползването на електронните услуги на НАП. Но не са изключени и някакви затруднения.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари