Славчев: След буриите и катаклизмите ще се види кои са лидерите в „Левски“

Възстановява се работата на Автогара Стара Загора

Илияна Йотова към медиците: Нито един щаб или закон нямат значение без вашата отдаденост Здравеопазването трябва да бъде сред най-важните политики, така както днес лекарите са на „първа линия”

Апаши откраднаха 64 метра електропроводници в Павликенско 19-годишен сви велосипед в Бяла черква

СЗО: В света не достигат 5,9 милиона медицински сестри

Проф. Асен Балтов: Приетитe в „Пирогов“ с COVID-19 преди това са били на домашно лечение с антибиотици

Ген. Мутафчийски се срещна с екипите на първа линия на ВМА, благодари им за усилията срещу COVID-19

Китай пусна пълна хронология на епидемията от коронавирус в провинция Хубей

Италия отпуска 400 млрд. евро за засегнатите от COVID-19

Доц. Мангъров: Да се затвори цялото общество е новост, която не е издържана от епидемиологична гледна точка

Тръмп подписа указ за добив на ресурси от Луната

Часовникът на пандемията трака все по-зловещо След хиляди придобивки и загуби по пътя на цивилизацията най-сетне разбрахме, че никой не може да ни отнеме само смъртта

Как отговаря шефът на въпроса ще има ли заплата този месец?

Менда Стоянова: Радвам се, че депутатските заплати ще се даряват, а не просто да се замразят

Премиерът Борисов с поздрав към медиците: Поклон пред вашата човечност, сила и отговорност 

Нов спад на лихвите по депозити и кредити

Нов спад на лихвите по кредити и депозити отчете Българската народна банка /БНБ/.

През юни средният лихвен процент по новите левови депозити, предлагани от банките у нас се понижава с 0.39 процентни пункта., до 0.44%, а по тези в евро – с 0.36 пр.п., до 0.30% 2017 г. спрямо година по-рано.

При депозитите договорени в левове той спада с 0.74 пр.п., до 0.67%, а по тези в евро – с 0.65 пр.п., до 0.55%.

През юни 2017 г. спрямо същия месец на 2016 г. средният лихвен процент по кредитите, предоставени чрез кредитни карти, извън безлихвен гратисен период, в левове се повишава с 0.07 пр.п. до 18.27%, а по тези в евро намалява с 0.30 пр.п. до 18.13%.

Продължава и поевтиняването на жилищните кредити за домакинствата. През юни банките вече предлагат левови ипотечни заеми при лихва от 3,93% и 3,92% в евро, спрямо 4,97% и 5,75% преди година. Средната лихва по новите потребителски кредити в родна валута е 7,78%, а при евровите – 5,07%, което е понижение съответно с 1,73 пр.п. и 1,62 пр. п.

Годишният процент на разходите (ГПР) в който освен лихвите, влизат и всички такси и комисиони, за година се понижава с 0.76 пр.п. до 9.66% при потребителските кредити в левове, а по заемите в евро – спадът е с 1.83 пр.п. до 5.59%.

През юни 2017 г. годишният процент на разходите по жилищните кредити в левове се намалява спрямо юни 2016 г. с 1.03 пр.п. до 4.37%, а по жилищните в евро – с 1.94 пр.п. до 4.24%.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. До преди два месеца нямаше по-висока лихва по депозит от 0,6% Сега има вече над 1% /в „моите пари“ лесно ще намерите/. А ме лъжат, че лихвите падат… Пада на майка ви…..

  2. Разбира се, че падат. В първа инвестиционна банка паднаха драстично. За съжаление, поради независещи от нас обстоятелства, не можем да си изтеглим парите веднага, но до няколко месеца ще стане..Стига сме хрантутили алчните нагли мързели..Те не знаят ли, че не е правилно да хапят ръцете, които ги хранят???

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.