Нов удар по джоба със зарзавата

Зеленчуците поскъпват, но при повечето плодове има спад на цените.

Рязко поскъпнаха чушките и краставиците през миналата седмица

Свалиха цените на портокалите и бананите

Кашкавалът е с 2,9% нагоре

Нов удар по джоба на българите нанасят цените на зеленчуците. Цените на червените чушки през миналата седмица са нараснали с 9,2% до 2,60 лв. за килограм на едро, показват данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Зелените чушки са поскъпнали с 2,7 на сто до 1,87 лв. за кг. на евро.

Цената на шопската салата също е нараснала. Поскъпването на оранжерийните краставици само за седмица е с 6,9% до средна цена от 2,78 лв. за кг. на едро. Цените на оранжерийните домати са нараснали с 4,1% за седмица и по борси и тържища ги продават средно за 3,28 лв. Вносните домати са малко по-евтини - на едро ги продават средно по 2,99 лв., но и те са поскъпнали през изминалата седмица - с 1,4 на сто. Докато при краставиците в големите търговски вериги и малките квартални магазини няма голям избор и има по един-два сорта, при доматите има голямо разнообразие, а цените им варират в широки граници според произхода и сорта им, като достигат и до 7 лв. за кг. на дребно.

Морковите също поскъпват. За седмица цените им са нараснали с 2,9% средно до 1,07 лв. за кг. на едро. Леко поскъпва и зрелият кромид лук.

Но при повечето основни плодове има спад на цените. Най-голямо е понижението при гроздето. През изминалата седмица цената му на едро се е понижила с 5,9% до 1,91 лв. Цените на дребно в София обаче, най-често са между 3,50 лв. и 4,50 лв. за кг., видя репортер на „Труд News”.

Портокалите са поевтинели с 1,3% през изминалата седмица и на едро ги продават по 2,34 лв. за кг. При бананите понижението на цените е с 1,4% до 2,83 лв. за кг. на едро. Лимоните поевтиняват до 2,70 лв. за кг. на едро. Ябълките обаче поскъпват. За седмица цените им са нараснали средно с 1,5 на сто до 1,32 лв. за кг. на едро.

При останалите храни, най-драстично е поскъпването на яйцата - с 5,9% само за седмица до 36 ст. за брой при продажба на едро. Продължава и поскъпването на кашкавала - с 2,9% до 17,62 лв. за кг. на едро. Поскъпването на храните доведе до спад на потреблението, показват данните на НСИ. Много хора отказват да купуват на тези високи цени и сменят храната на трапезата си.

Падат цените на зърното

Цените на зърното падат на световните борсови пазари, след като стана ясно, че споразумението за износ от Украйна продължава да работи и Русия няма да приключи участието си в него.

Пшеницата, ечемикът, царевицата, рафинираната захар, рапицата и нерафинираното олио започнаха да поевтиняват в Европа и САЩ, съобщи БНР.

На Софийската стокова борса котировките за зърно са стабилни и търсенето за големи количества хлебна пшеница продължава. След сделките от началото на месеца, които се сключваха на цена от 730 лв./тон, с доставка на място, търсенето продължава при начална цена от 680 лв. Фуражна пшеница в големи количества се търси на начална цена от 615 лв./тон. Цените на брашното на едро се понижават. Но цените на хляба в магазините остават без съществена промяна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари