Нов шеф поема цивилното разузнаване

Атанас Атанасов, който сега е трети зам.-шеф на ДАР, най-вероятно ще оглави агенцията

Завършил е военно училище

Атанас Атанасов, който в момента е трети заместник на Държавна агенция “Разузнаване” (ДАР), най-вероятно ще е новият шеф на службата, научи “Труд”. Това става възможно, тъй като досегашният председател Драгомир Димитров отива генерален консул в Мюнхен. Кандидатурата му за дипломатическия пост бе одобрена на закрито заседание на кабинета. Сега правителството предлага на президента да издаде указ за третия заместник да заеме поста му.

Атанасов е роден през 1970 г. в Асеновград. Завършил е висшето военно училище “В. Левски” във В. Търново, специалност “Радиоразузнаване”. От 1994 г. започва работа в МВР, а после и в системата на НРС, което означава, че след завършване на военното училище не е служил в армията. Владее 4 езика.

От армейски източници “Труд” научи още, че бившият шеф на военното разузнаване ген. Светослав Даскалов е бил спряган като вариант да поеме ДАР, тъй като е голям професионалист. Ръководил е служба “Военна информация” на МО, която е два пъти по-голяма от ДАР и предоставя най-качествената и вярна информация за евентуални външни опасности за страната. Освен това е награден с най-високото отличие на президента на Италия. Сега Даскалов е съветник на премиера Бойко Борисов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България