НОИ очаква 191 млн. лева над планираните приходи

Приходите в бюджета на общественото осигуряване за тази година се очаква да са повече от планираните със 191 милиона лева. Прогнозата на Националния осигурителен институт беше публикувана в последния информационен бюлетин за годината.

Догодина се очаква осигурените лица да са с 4 хиляди повече, по-висок ще бъде и средният осигурителен доход, информира БНР.

В бюджет 2017-та на общественото осигуряване се планира средно българинът да се осигурява върху заплата от 809 лева догодина. Това е ръст от над 5 процента спрямо тази. Очаква се броят на хората с обезщетение за безработица да намалее с 5 000, а броят на пенсионерите да е с 2 000 по-малко спрямо тази.

От 1-ви юли пенсиите за трудова дейност, отпуснати до края на тази година, ще се преизчисляват с по-висок процент за всяка година стаж. Това ще струва 113 милиона лева. Преизчисляването заменя осъвременяването, което се прилага до момента. Пенсиите ще отбележат реален ръст от процент и половина след като се приспадне прогнозната инфлация за 2017-та.

Коментари

Задължително поле