На 1 април 2020 да почерпят

Телците да уговорят сделки, Водолеите с финансови успехи – Дневният хороскоп на Алена

Маскaта в масовата култура

Цвета Караянчева: Депутатът д-р Хасан Адемов е заразен с коронавирус Тестват всички народни представители утре

Световен дневен ред – април 2020

В „Спартак“ (Вн) не пипат заплатите

САЩ надмина Китай по брой на починалите от Covid-19

Министър Ананиев: Маските са ефективна мярка, ще търсим консенсус

Сравнение между COVID-19 и предишни пандемии (ИНФОГРАФИКА)

Падна карантината в Банско

БАБХ на проверки за мерките срещу Covid-19 при производителите и търговците на храни

Премиерът Борисов разговаря с престолонаследника на Абу Даби

Предупреждение за обилни снеговалежи в 19 области утре

Ваксината БЦЖ – бариера пред COVID-19 Имунизацията срещу туберкулоза намалява заразяване и смъртност

Принцът на Монако пребори коронавируса

НОИ смята пенсията по два начина В разпореждането хората ще видят по-благоприятния размер на сумата

Експерти обясняват промените на място

Националният осигурителен институт (НОИ) ще бъде длъжен да изчислява пенсиите на бъдещите пенсионери и по старата, и по новата методика, и да отпуска по-благоприятния размер. За целта кандидат-пенсионерите трябва да отбележат това в заявлението, което подават в НОИ, обясниха управителят на НОИ Ивайло Иванов и председателят на социалната комисия в НС Хасан Адемов.

Ако хората са посочили, че избират старата методика е нужно да представят документи за трите най-добри години преди 1997 г., тъй като НОИ не разполага с тях.

Припомняме, че по старите правила при изчисляване на пенсията се включваха трите най-добри години преди 1997 и тези в периода 1997 -1999 г., а по новите – само осигурителният доход след 2000 г.

В разпореждането за пенсиониране хората ще видят директно по-благоприятния размер на пенсията. Който иска да се запознае и с другия, ще получи информация.

Изчисляването по двете формули няма да удължи срока на разпореждането, той остава до четири месеца, както досега, обясниха експертите. От НОИ изчакват да се приемат окончателно текстовете в КСО, за да качат комбиниран калкулатор, който да изчислява и по двете методики.

За хората, които искат да се пенсионират по новите правила, няма да са нужни специални отметки за избор, както и документи, защото тях ги има в регистрите на НОИ.

В приемните на института и териториалните поделения ще има експерти, които ще разясняват на гражданите промените. Предвиждат се и мобилни приемни.

 

От 2021 г.

Не е ясно как ще се плаща втората

Социалният министър Бисер Петков

Все още няма регламент как ще се изплаща т. нар. втора пенсия, каквато частните пенсионни фондове ще трябва да започнат да изплащат през 2021 г. Това се разбра на международна конференция в София.

В универсалните пенсионни фондове се осигуряват задължително всички, родени след 31 декември 1959 г.

Мобилизирани са усилията на министерства, на НОИ, на асоциацията на пенсионните дружества, на експерти които да дадат съвременна и непротиворечива уредба, заяви социалният министър Бисер Петков. Средно в една индивидуална партида досега са натрупани около 3000 лв.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Какво означава НОИ не разполага с документи преди 1997г.? Това не може да бъде вярно, или ако е истина, означава, че в годините на т. нар. демокрация архивът е унищожен или …? Всички, работещи имаха/трудови книжки, имат УП, а НОИ е институцията, която е длъжна да съхранява документи. Кой и защо е допуснал безстопанственост?

  2. Май четох някъде в коментари нещо такова, че е изчезнала документацията

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.