Нормален ли е Валери Симеонов?

“Труд” потърси експерти в отговор на читатели

Напрежението в кулоарите ескалира след като социалистите го нарекоха “сериозен проблем пред българската демокрация”

Депутати се чудят на лидера на НФСБ

Kаква е причината за поредния скандал, който забърка в парламента зам.-председателят на Народното събрание Валери Симеонов? Този въпрос започнаха да си задават депутати от различни парламентарни групи, а едновременно с това стотици читатели на “Труд” буквално прегряха с въпроси редакционните телефони дали Симеонов е нормален и изразиха искрена тревога. “Труд” потърси за коментар водещи експерти по темата.

Напрежението в кулоарите ескалира, след като от БСП обявиха в декларация, че изразяват сериозната си загриженост за състоянието на медийната свобода в България заради атаките на Симеонов към колегите от bTV Венелин Петков и Антон Хекимян.

“Нещо мръсно и нечистоплътно броди из коридорите на властта. И всички го усещаме. Господин Симеонов, цинизмът, който проявихте към майките на деца с увреждания очевидно не е бил случайна проява на социална неадекватност. Днес заплашвате журналисти- какво да очакваме до края на мандата?”, заяви от трибуната Антон Кутев (БСП).

Малко след това зам.-председателят на парламента обвини БСП на брифинг в парламента, че повод за парламентарната им декларация е фактът, че “хазартът на Васил Божков винаги е бил под чадъра на БСП”. Според Симеонов, социалистите са получили и “много сериозна подкрепа от страна на руската държава чрез шефа на външно разузнаване на Русия, който поиска освобождаване на Божков” и точно заради това използвали парламентарно време, за да прочетат декларацията си и да го обявят за “сериозен проблем пред българската демокрация”.

“Валери Симеонов беше издигнат на още по-висок пост - заместник председател на Народното събрание. Сега обществото, което не ни подкрепи, вече усеща на свой гръб поведението на един овластен. Симеонов кове “закон след закон” и буквално експериментира с възможностите на нацията да издържи на безумието в действие”, заявиха по повод на последните скандали със Симеонов и майките от Гражданска инициатива “Системата ни убива”.

 

В декларация на БСП: Той е заплаха за демокрацията

Нещо мръсно и нечистоплътно броди из коридорите на властта

В декларация от парламентарната трибуна депутатът от БСП Антон Кутев изрази притеснението на социалистите, че не за първи път представители на управлението се “опитват да контролират медийното съдържание”.

В Народното събрание социалистите определиха заместник-председателя на парламента и лидер на НФСБ Валери Симеонов като “заплаха за демокрацията”. В декларация от парламентарната трибуна депутатът от БСП Антон Кутев заяви, че корупцията е тежък проблем на страната ни през последните 30 години, но коренът на това зло безспорно се корени във властта, а не медиите.

“Изключвахте им микрофоните, наричахте ги мисирки, ако не помагаше друго, близки до властта овладяваха цели медии. Заплахите очевидно са на почит сред политическия ни елит и вероятно често вършат работа, съдейки по все по-ниските места, които заемаме по свобода на словото в България”, посочи още Антон Кутев.

“Не може да “привиквате” в прокуратурата журналисти, защото това нарушава Конституцията на страната, заедно с няколко закона и европейски регламента. Мен ако питате, не може дори да си го помисляте, защото с подобни мисли в главата ставате опасни за демокрацията. Нещо мръсно и нечистоплътно броди из коридорите на властта. И всички го усещаме. Журналистите го виждат. И тези от тях, които все още не са се поддали на страха и малодушието, го отбелязват и разказват. Точно тези ние трябва да защитаваме, а не да заплашвате. Господин Симеонов, днес заплашвате журналисти - какво да очакваме до края на мандата? Проблемът, господин Симеонов не са медиите. Днес сериозен проблем пред българската демокрация сте вие”, категоричен бе Кутев.

 

Христо Монов, психолог, пред “Труд”:

Може да е фройдитска компенсаторност

Според мен много добре Валери Симеонов играе ролята на човека, който се бори срещу недъзите в нашето общество, а всъщност зад това стоят зависимости. Може би това е някаква компенсаторност, чисто фройдистка. Който е много зависим, лесно може да бъде активиран, дори до степен да изглежда като герой-самоубиец. Все пак, за да се изправиш срещу Васил Божков, да речем, или си много смел, или си много глупав. А той не е нито едното, нито другото. С това може да си обясним и репликите му към Венелин Петков и Антон Хекимян. На други, които са в положение да са по-ниско в социалната йерархия, тъй като един водещ или шеф на новини са позици по-ниски от зам.-председател на парламента, върху тях той може да излее целия си гняв, който е спотаил, от това, че изпълнява роля, която не му се иска да изпълнява. Този тип поведение в политиката е още от Бай Ганьо, минете през Големанов или някои от партийните величия по времето на социализма. Както има един израз, човек може да е излязъл от село, но селото не е излязло от него. Имам предвид селящината като ниска култура, а не като произход.

 

Доктор Цветеслава Гълъбова, директор на Държавна психиатрична болница “Св. Иван Рилски”, пред “Труд”:

Това е невъзможност да овладее поривите си

- Д-р Гълъбова, как може да си обясним вербалната агресия, която Валери Симеонов използва от парламентарната трибуна, а и при участието си в телевизионните студия или на българо-турската граница преди време, където беше заснет да блъска възрастна жена?

- Не бива да търсим медицинско обяснение за тази агресия, защото няма такова. По-скоро трябва да влезем в едни други категории, свързани с начина, по който съответния човек, било той Валери Симеонов или някой друг, е научен или не е научен да овладява агресивния нагон. Този нагон всеки от нас го носи в себе си, той е биологично определен, но нашите родители, семейството и обществото ни приучават от най-ранна възраст как да го владеем и къде е недопустимо да даваме воля на своите агресивни пориви - били те вербални или поведенчески. Това е невъзможност да овладее поривите си или да се справи със ситуации, които на съответния човек му изглеждат конфликтни.

- Само неовладян агресивен нагон ли може да бъде функция на подобен тип поведение?

- Такъв тип поведение може да се наблюдава и при хора с тежки психични заболявания, когато тяхното поведение се ръководи и от вътрешните им стимули - т. е. от това, което е в тяхната глава. При психотичния човек е възможно да се случат такива инциденти, защото тогава той не възприема правилно обкръжаващата го действителност и се ръководи само от вътрешните си стимули. Човешкото поведение се определя от две групи фактори - едните са от средата, а другите са свързани с неговата личност и собствените му преживявания. При тежките психични болести, като шизофренията например, е възможно външните фактори да имат много малко влияние и човек да се ръководи само от вътрешните си стимули - ако има налудности, халюцинации, предпазва се и агресира. Агресията при психично болните по-често има защитен характер, защото те са водени от погрешни впечатления, че някой, по някакъв начин, ги застрашава. Но в случаите, за които ме питате, категорично не може да става дума за медицински причини.

- А по-скоро за типичния изказ „липса на първите седем години”, така ли?

- Може и това да се използва като израз. Ние се срещаме всеки ден с подобно поведение. Това е поведението на хората, които разрешават конфликти по елементарен и примитивен начин - на хората, които отиват да бият учители или лекари. Хора, които не са научени да се справят с конфликтните ситуации по един зрял и адекватен начин. По същия начин е недопустимо един Явор Бахаров да се надруса, да се напие и да се качи в кола.

 

Позиция

Двуличие ли? Не, безличие

Журналистите от БНТ нямат право на мнение, вика вицето на парламента.

Да, той, Валери Симеонов. Същият, който нарече измъчените майки “кресливи жени с уж болни деца”. Същият, който посочи поименно двама журналисти като “корумпирани”, понеже не пуснали по Би Ти Ви нещо, което чакал да види. Същият, който спираше музиката по дискотеките и който... Момент.

Симеонов ли беше? Собственикът на телевизия СКАТ? Да, бе, да. Той ли, който коментираше като журналист по неговата телевизия, че Бойко Борисов нищо не струва? Той, ами. А това, че Борисов не струва, негово мнение ли беше, или на друг? Негово, може би. А сега какво е мнението му за Борисов? Съвсем друго, разбира се.

Леле. Тоя Симеонов да не е двуличник! Не е.

Това не е двуличие. Това е просто безличие.

 

Хронология на скандалите

28.08.2013 г. Не желая да ти давам интервю, досаждаш ми. Не желая да ме снимаш, моето момче. Не желая да давам интервю, свинари.

21.01.2017 г. Не ми прехвалвайте един шофьор на самолет. Знаете ли първото, което научават, когато влязат пилотите - къде е копчето за катапулта. Ето това Радев (б. а. - президентът Румен Радев) го знае. Сред колегите има и тъпанари.

09 февруари 2018 г. Зелената джихадистка Ска Келер призова цели сирийски села и градове да се разселят в Източна Европа.

19.10.2018 г. Този закон беше започнат като опит да се угоди на една група кресливи жени. (по повод исканията за поправки в Законът за хората с увреждания)

11 юли 2019 г. Собствениците на заведения са разбойници.

11 февруари 2020 г. А вие защо не допускате, че може да излезе някой телевизионен водещ, или смятате, че телевизионните водещи не са корумпирани? Ето ви го един Антон Хекимян, ето ви го един Венелин Петков... ето, с имена говоря.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари