Литва размени агенти с Норвегия и Русия

Майкъл Блумбърг дава 100 млн. долара за рекламна кампания срещу Тръмп

Българка е бутнала жена върху релсите на жп гара в Рим

Проф. Тодор Кантарджиев: Починалото 3-годишно дете е било с риновирус

Изпокараха се за неплатения болничен лист (обзор)

Тамер Левент влиза от сериал в сериал

Белият дом публикува стенограмата от първия телефонен разговор между Тръмп и Зеленски

Фалконът ослепя над София (обзор) Не е лошо да се помисли за нов самолет, заяви шефът на “Авиоотряд” 28

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

15 милиона лева от ЕС за детски кътове във фирми

„Нормандската четворка“ се събира на 9 декември

Българите живеят с 572 лв. на месец Пестим от дрехи и мебели, с 16% нарастват разходите за здраве

Пендаровски: Икономическото сътрудничество с Русия не е пречка за членството в ЕС

Тръмп в Лондон на 3 декември

Община Габрово спечели делото срещу местната топлофикация и на втора инстанция

Защо носим гените на прабългарите и траките, не на славяните

Според най-новото мащабно изследване на български и италиански учени носим гените на прабългарите и траките, а не на славяните.

Резултатите показват, че древните българи имат западноевразийски-европейски произход, тоест те са индоевропейски народ, който е дошъл и се е смесил с местното териториално население, твърди акад. Ангел Гълъбов от БАН.

За провеждането на българо-италианското проучване гените на 900 етнически българи от цялата територия на България са сравнени със ДНК материала, съхранен в костите и зъбите на прабългари и траки, разказва Десислава Нешева генетик-специалист в Катедрата по медицинска генетика на МУ.

Древните славяни не са изследвани, тъй като след смъртта си те изгаряли труповете си. Направено е сравнение обаче със съвременните славяни и се оказва, че генетично сме доста отдалечени от тях.

Има политически причини за разпространението на идеята, че сме славяни и сме част от славянското семейство. Това е тезата и на сегашните руски автори, които продължават да ни наричат тюрко-българи, твърди акад. Ангел Гълъбов. Това обаче е пълен абсурд и не отговаря на истината.

Друга заблуда е, че османското иго е повлияло на смесването на българските и турските гени, твърди Десислава Нешева. При сравняването на генетични данни на българи и прабългари с различни евразийски популации резултатите доказват, че нямаме нищо общо с алтайо-монголските народи, а историята, че българите са хуно-татарски народ е абсурдна, твърди акад. Гълъбов.

/БТВ/

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. GOSPODI PAK KE SE PISHE ISTORIA NA BALGARITE-SHO KE KAZESH CEDO, OTI NE PITA BABA MI VANGA, ONA KE OPREDELISHE PO TOCNO–-900 ETNICESKI BALGARI–AMI NEMALI CISTI BALGARI TAM, TA KE ODITE ,KE SE PRAVI NA 900,000- TAPANAR -ZA IMETO NA HORATA-SRAMOTA-AMIN

  2. А па македонците генетично са 100% българи. На тях ще пишеме ли нова история

  3. Със сигурност 30% от мъжките български родословия са със славянски произход! Това е доказано от наличието на славянските субкладове на Y-хром. ДНК хаплогрупи R1a, I2 и N1a1. Така че Гълъбов да не ръси глупости! 60% от мъжките родословия са автохтонни, т.е. на хората живели по нашите земи, от палеолита и неолита до античността. Остават едва 10% в които трябва да се сместят прабългарските, печенежките, куманските, и др. родословия.

  4. Ей, Босия поп, тъп вардарски селяко, оди на пичка си майчина! Няма македонци, има вардарски селяци българи, с промито съзнание от сърбите, но генетично сте българи, българи са били дедите ви. Няма такъв народ „македонци“ и такава държава Македония! Това е България! Българи сте от времето на Кубер!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.