НС забрани продажбата на безникотинови вейпове на непълнолетни

Децата смятат вейпинга за безопасен за здравето.

Единодушно, със 152 гласа, депутатите приеха на първо четене промени в Закона за закрила на детето. Те са насочени към опазване здравето на децата до 18-годишна възраст, като се предвижда забрана за употреба, продажба и предлагане на изделия, различни от тютюневи изделия, бездимни тютюневи изделия, нови тютюневи изделия и нагреваеми тютюневи изделия. 

Става дума за ограничаване употребата на вещества, субстанции, течности на базата на растения, билки или плодове, които не съдържат тютюн или никотин, и могат да бъдат консумирани чрез процес на горене, нагряване, изпарение или др., както и растения и вещества, забранени в закона за контрол върху наркотичните вещества.

Въвеждат се и санкции за нарушение на забраната.

Костадин Ангелов, един от вносителите на текстовете, обясни, че става дума да употребата на вейпове от малолетни и пълнолетни и в тази връзка се ограничава точно това. Той се обоснова, че не се знае какво е съдържанието на безникотиновите вейпове с различни вкусове. Депутатът лансира и идеята да се помисли дали въобще да бъде разрешено тези видове вейпове да имат плодови вкусове, което основно привлича децата. На практика не знаем до какви последици може да доведат, посочи Ангелов, но със сигурност създават навик за пушене у нашите деца, смята Ангелов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България