Няколко истини за въздуха в София

Няма отделно лице или институция, които могат да решат проблема

Да, София има проблем със замърсяването на въздуха. Това е много значим проблем. Сред екологичните фактори замърсяването на въздуха води до най-висок риск от заболеваемост и смъртност. Този проблем съществува, откакто София съществува като град. Въздухът в столицата е бил най-мръсен по времето, когато градът се е отоплявал изцяло на дърва и въглища (преди соца). След това замърсяването също е голямо и идва основно от ТЕЦ на въглища плюс „Кремиковци“ и други индустриални соцпредприятия.

Истината е, че през последните години въздухът в столицата не става по-мръсен. Напротив, става все по-чист. Най-значимият антропогенен източник на замърсяване е отоплението на дърва и въглища (и всякакви боклуци) и има много по-голям принос от транспорта, строителството и индустрията. Днес на хората им прави впечатление замърсяването, защото имаме кратки, но интензивни периоди. Навремето това не беше така, защото въздухът беше мръсен през цялата зима - от ноември до март. Това замърсяване категорично трябва да се намали още повече.

Бързото очистване на въздуха в рамките на няколко години няма да се случи без целенасочени мерки. За да се случи обаче преди всичко трябва да станем толкова богати, че всички да се отопляваме на топлофикация, газ или ток, а дърва да влизат в камината само за уют, но не и с цел да отопляват цяла къща, улица или квартал. За горене на въглища и отпадъци в домовете изобщо не може да става и дума.

Няма отделно лице или институция, които могат да решат проблема. Всички могат, защото всеки от нас има някакъв принос, може да направи нещо. Не, няма да престанем да се оплакваме, но е хубаво да имаме реалистични очаквания.

Коментари

Задължително поле