Няма да удължават преходния период след Брекзит заради коронавируса

Няма да се наложи преходният период след Брекзит, в течение на който Великобритания и ЕС трябва да сключат ново търговско споразумение, да бъде удължаван заради разпространението на новия коронавирус. Увереност в това изказа в четвъртък официалният представител на британския премиер Борис Джонсън, цитиран от Ройтерс.

„На правителството няма да му се наложи да иска (от ЕС) удължаване на преходния период заради коронавируса“, заяви служителят на премиерската канцелария.

Преходният период, през който страните трябва да постигнат съгласие относно условията на бъдещо сътрудничество и правилата за търговия, трябва да приключи на 31 декември. Позицията на ЕС предполага възможността той да бъде удължен с една година, но Лондон последователно отхвърля този сценарий.

По-рано британските власти предупредиха, че очакват значително увеличение на броя на случаите на заразяване с новия тип коронавирус в кралството. Към четвъртък сутринта във Великобритания са потвърдени 90 случая на коронавирусна инфекция, като тя започна да се разпространява вътре в страната. През предходния ден броят на случаите се е увеличил драстично - с над 30, което е най-големият сред засега наблюдаваните в страната скокове по честота.

Коментари

Задължително поле