Няма да удължават срока за касовите апарати

Владислав Горанов

НАП ще си плати глобата за теча на данни

Ново отлагане на сроковете за привеждане на касовите апарати в съответствие с изискванията с Наредба Н-18 няма да има. Това се разбра на работна среща между експерти на Националната агенция по приходите и производители, внедрители и ползватели на софтуер за продажби.

Заместник изпълнителният директор на НАП Пламен Димитров посочи, че в оставащите месеци до края на януари 2020 г., респективно до края на март, трябва да бъде направено необходимото за разработване, деклариране пред НАП и внедряване при търговците на СУПТО, съобразено с новите правила.

Междувременно финансовият министър Владислав Горанов коментира, че НАП има достатъчно пари, за да плати глобата, наложена от Комисията за защита на личните данни заради изтеклите данни на клиентите на агенцията.

“Глобата няма да се отрази на бюджета”, увери той и подчерта, че гражданите няма да бъдат засегнати по никакъв начин. По думите му, в НАП са направени достатъчно кадрови промени и нови няма да има. “Имаше вече две оставки, на хората, които отговарят за киберсигурността”, припомни Горанов.

Коментари

Задължително поле