Няма замърсяване на въздуха след аварията в Свищов

Няма замърсяване на въздуха след аварията в завода за целулоза в Свищов. Това показват данните от две станции и един апарат за измерване качеството на атмосферния въздух.

Още на 29 юли веднага след получен сигнал за възникналата авария в Свищов е изпратен екип на РИОСВ - Велико Търново.

В часовия период от 16:50 ч. до 17.35 ч. същия ден е извършено измерване с мобилен апарат за измерване на многокомпонентни газови смеси в аварийни ситуации на Регионална лаборатория – Велико Търново към Изпълнителна агенция по околна среда (ИАOС). Съгласно представения протокол от измерване при аварийни ситуации, не е установено наличието на нито един от петнадесетте основни замърсители. Всички стойности са под границата на количествено определяне на метода.

Анализът на резултатите от проведеното измерване на основните показатели, характеризиращи качеството на атмосферния въздух (серен диоксид, азотни оксиди, озон, въглероден оксид и фини прахови частици), от мобилна автоматична станция на Регионална лаборатория (РЛ) Русе към ИАОС, разположена пред сградата на Общинска администрация Свищов, до този момент не показва превишение на нормите.

Не се установява превишение на нормите и от анализа на резултатите, получени от стационарна автоматична измервателна станция, разположена в Свищов, която е част от националната система за мониторинг на околната среда към ИАОС.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони