Облекчават визовия режим за руски туристи

Мерки за облекчаване на визовия режим за руските туристи ще бъдат набелязани по време на руско-български туристически форум в София.

Десетки нови центрове ще издават документи за посещение на България

Страната ни е сред първите визити на новия браншови шеф от Москва

Мерки за облекчаване на визовия режим за руските туристи ще бъдат набелязани по време на руско-български туристически форум в София. Очаква се по време на събитието на високо ниво, в присъствието на руския премиер Дмитрий Медведев и българския министър-председател Бойко Борисов, да бъде съобщено за разкриването на десетки нови визови центрове на територията на Русия, които да превърнат страната ни в по-достъпна и привлекателна туристическа дестинация, научи в. “Труд”. Това е изключително важна промяна, тъй като територията на Руската федерация е огромна и пътуването до съществуващите към момента центрове за издаване на входни визи за България е дълго и струва пари, обясниха източници от Министерство на туризма.

Форумът е положителен сигнал за бизнеса от двете държави заради присъствието на премиерите на двете страни и се очаква срещите между представителите на ресорните ведомства и бранша да доведат до повече руски туристи у нас. С речи освен министър-председателите на двете държави, събитието ще открият министърът на икономическото развитие на руската федерация Максим Орешкин и българският министър на туризма Николина Ангелкова.

Програмата на форума вече е ясна, макар и да не е официално оповестена от ресорното ведомство. Русия е сред най-важните за страната ни туристически пазари, но през последните години в броя на посещенията на руските гости се бележи спад. Близките в исторически план отношения между двете страни обаче са предпоставка тенденцията да се обърне, ако представителите на двете страни са склонни да предприемат мерки като увеличаване в броя на полетите и облекчаване на визовия режим, категорични са представители на бранша. Подобен форум на високо ниво е изключително добра възможност това да се случи, категорични са експертите.

Положителен знак за желанието на Русия да работим заедно в туристически сектор е и фактът, че у нас пристига и Федералната агенция по туризъм на Руската федерация Зарина Догузова, която зае поста преди по-малко от месец и това е първата й визита зад граница. Сред предвидените в програмата лектори във форума са още зам.-министърът на туризма на България Ирена Георгиева, председателят на Българската търговско промишлена палата Цветан Симеонов и вице-президента на Търговско промишлената палата на Русия Владимир Падалко.

Презентации за виждането си за двустранните отношения в областта на туризма ще изнесат още председателят на Българската стопанска камара Радосвет Радев, изпълнителният директор на Националния Борд по туризъм Полина Карастоянова, изпълнителният директор на Асоциацията на туроператорите на Русия Мая Ломидзе, представители на българския и руския туристически бизнес, както и на руските регионални организации.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм