Затвориха Софийския районен съд

Съдят управителка на фирма, измамила петима с фиктивни продажби на видеокарти

Търсенето на жилища в София се премества на север и запад Разширяват новото строителство извън южните квартали

Над 1 тон продукти е първото дарение за общинската хранителна банка

Изправят на съд шофьор, причинил смърт на пешеходец Обвинителният акт срещу водача е внесен от Окръжната прокуратура във Велико Търново

Консулът ни в Хага събирал „такса“ коронавирус, уволниха го По 5 евро от българите, 10 - от чужди граждани

Мним доктор „ужилил“ старица с 1500 лева за лечение на брат и от коронавирус Апелативна прокуратура –Велико Търново взе на специален надзор делото за телефонната измама

Нови 43 досъдебни производства за нарушаване на карантината са под спецнадзора на Апелативната прокуратура в Търново Образуваните до момента дела са общо 91

За над 250 млн. лв. са почивките, резервирани през туроператори Повече от 200 000 души са засегнати от анулирани ваканции по време на извънредното положение

Депутатът от ГЕРБ Стефан Апостолов дари 200 предпазни шлема на Центъра за спешна медицинска помощ в Благоевград

Трима от Сливен нарушиха карантината, двама отиват на съд по бързото производство

Коронавирусът е убил 3800 души в Иран

Медицинският център на УМБАЛ Бургас осигури специалисти за оплаквания извън коронавируса

Установиха двама рекордьори по превишена скорост в Сливен

МВР издирва двама агресивни мъже във връзка с извършено престъпление

Обличат в народни носии участниците от Международния летен семинар на ВТУ 100 души от три континента идват за 40-то издание на форума

С традиционни ризи от български народни носии и пояси ще бъдат пременени участниците в 40-то юбилейно издание на Международния летен семинар по български език и култура, който стартира на 17 юли във ВТУ „Св.Св.Кирил и Методий”.
„Сувенирните одежди са вече готови и ще бъдат подарени на всички гости, които ще вземат участие в Националния летен събор „Болярска среща”, съобщи ректорът на ВТУ проф. Христо Бонджолов.

Това ще бъде само малка част от богатата програма на Международния летен семинар, който тази година събира 100 души от три континента. Във Велико Търново ще пристигнат гости от Европа, Азия и Америка, които са представители на 32 държави. Най-младите участници са три 19-годишни студентки: Мое Удагава от Япония, Джорджиана-Габриел Занеску от Румъния и Диана Бартиш от Украйна. Най-възрастният участник е Уоутър Елиът на 66 години, който е и рекордьор по посещения на семинара. Англичанинът има зад гърба си вече 9 участия, а 1/3 от всички гости са участвали в предишни издания на форума. За втора година във ВТУ ще пристигне и ирландската писателка Елиш Ауквист. Сред гостие са още съдия от Германия, адвокат от Украйна и журналист от Русия. На 17-ти юли пристига и една двойка, която е свързала живота си благодарение на Международния летен семинар през годините. Това са Даренка и Хогер фон Раух Даренка е чехкиня, а Хогер е германец. В семинара по традиция ще се включи и тайванеца Мен Шин Цай, който също среща своята половинка Наталия във Велико Търново. За съжаление тази година няма да може да дойде италианското семейство Джани и Мария.

Тържественото откриване на форума е насрочено за понеделник от 10.30 часа в Аулата на университета. За пета поредна година Берковската духова музика ще изнеса програма, а музикантите ще бъдат подгрявани от местни таланти, които са студенти на проф. Сребра Михалева.

Обучението включва практически занимания по български език и 8 специализирани семинара. Те са съобразени с интересите на участниците. Най-желан е семинарът по съвременно българско кино. Предвидени са прожекция на съвременните заглавия „Летовници” и „Докато Ая спеше”, а лектор ще бъде режисьорът Станимир Трифонов. Семинар по съвременна българска литература е другият особено желан модул, за който специално във Велико Търново ще пристигне писателят Емил Андреев. Предвиждат се специализирани семинари по българско изобразително изкуство и литература, български фолклор и българска етнография. За участниците, които не знаят български ще има и специализирани семинари на английски за история и култура на България.

Кръгла маса „Актуални проблеми на българистиката и славистиката ще се проведе в рамките на семинара още на 19-ти юли. На следващия ден организаторите са включили в програмата изучаване на български народни танци и песни. Тазгодишните екскурзии ще бъдат до Арбанаси, където всички ще се включат в автентичната българска сватба с народните си носии, както и до „Етъра”, Трявна, Троянския манастир и с. Орешак. В програмата има още нощ на българската кухня и нощ на интернационалната кухня.

И тази година по традиция всички участници ще посетят българското Черноморие. Те ще отседнат в курортния комплекс Албена, а на 6-ти август ще отпътуват за Велико Търново.

Близо 20 семинара помни и настоящият ректор на ВТУ, който към този момент е директор на форума. Проф. Христо Бонджолов си припомни най-хубавите мигове през годините. Той сподели, че преди 10-ти ноември участниците били затворени в обособена общност и се ползвали с привилегиите да пият кола и вносна бира В това също имало чар. Сега форумът е много по-отворен и броят на участниците надминава софийския летен семинар, споделя проф. Бонджолов.
„Всички много бързо стават приятели на семинара, затова и раздялата е много трудна. Мен специално това ме впечатлява. Тук на семинара само езика е проблем да се разбираме. Иначе много лесно постигаме нещата, защото нагласата е различна. Цяла година чакаме семинара и после живеем със спомените от него, представете си за нас какво е той”, сподели проф. Бонджолов.

Тазгодишното издание ще започне с филм, който включва кадри от предишни форуми и е кръстен „Похвално слово за семинара”. Музиката към лентата е на Теодосий Спасов.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.